Interaktivna slikovnica sa skrivenim ilustracijama

Mnogi se sećaju perioda iz detinjstva kada su otkrili magiju knjige, pa nisu mogli da je ostave dok ne dođu do kraja, ili barem završe poglavlje. A roditelji iz susedne sobe viču: “Vreme je za spavanje: gasi svetlo!”

Naravno, nakon gašenja svetla, usledilo bi sakrivanje ispod pokrivača i “tajno čitanje”: dete, knjiga i baterijska lampa.

Inspirisani ovom navikom mnogih dečaka i devojčica širom sveta, grupa dizajnera osmislila je knjigu koja čitanje ispod pokrivača čini još zanimljivijim.

Reč je o interaktivnoj slikovnici “Hide & Eek” koja deci otkriva neočekivani tajanstveni svet mašte. Slike tog sveta kriju se na svakom ilustrovanom listu, a moguće ga je otkriti samo uz pomoć svetla. Da bi se otkrila druga strana slike potrebna je baterijska lampa (ili neki drugi izvor svetlosti) koja se stavi ispod stranice. Na taj način osvetljena stranica otkriva drugu stranu priče.

Hide-and-eek-Sea-1
Bez svetla. Foto: rebeccasutherland.co.uk
Hide-and-eek-Sea-2
Sa svetlom. Foto: rebeccasutherland.co.uk

U mraku dete dobija novog prijatelja: tajanstvenu knjigu koja oživljava ilustracije uz pomoć malog snopa svetlosti.

Slikovnica sadrži ilustracije na 48 strana, a objavljena je u SAD. Autorka ilustracija je Rebecca Sutherland, a u realizaciji su učestvovali dizajnerski studio Hat Trick, dok je slikovnicu objavio Knock Knock.

Priču ne prati nikakav tekst, i kniga je potpuno prilagođena najmlađima, koji se sa njom mogu družiti i bez prisustva roditelja.

Zanimljivo da je, prema rečima ilustratorke, projektu “Hide & Eek” prethodio pronalazak nekih “viktorijanskih iluzija” koje su koristile prozirnost papira, spajajući dve slike u jednu. Shodno tome, ilustracije u slikovnici su jedno bez svetla, i drugo sa svetlom.

Sinhro.rs

Podelite sa prijateljima:
Share