Ilustracije BOŽANSTVENE KOMEDIJE na online izložbi

Ilustracije Božanstvene komedije, nastale prema motivima poznatog Danteovog dela, a čiji je autor renesansni slikar Federiko Zukari, biće izložene onlajn na sajtu galerije Ufici. Cela ova godina u Italiji će biti u znaku Dantea (Firenca, 1265 – Ravena, 1321). Nakon što je 2020. obeleženo pet vekova od smrti Rafaela, jednog od najvećih italijanskih renesansnih majstora slikarstva, 2021. će u Italiji biti posvećena obeležavanju sedam vekova od smrti Dantea Aligijerija koji je uz Petrarku i Bokača jedan od najvećih pesnika , često nazivan i ocem italijanskog jezika.

Danteov portret. Federiko Zukari. PrintScr: uffizi.it

Povodom toga, kao što prenosi Gardijan, prvi događaj upriličila je prestižna firentinska Galerija „Ufici” – na onlajn izložbi početkom ove godine. Publici širom sveta dostupni su retko izlagani crteži, odnosno ilustracije Božanstvene komedije, čiji je autor Federiko Zukari, poznati italijanski renesansni umetnik.

Zukari je crteže, koji prate događaje iz Božanstvene komedije, odnosno sva njena tri dela i put kroz Pakao, Čistilište i Raj, završio tokom boravka u Španiji, od 1586. do 1588. Od ukupno 88 radova, paklu je posvećeno 28 crteža, čistilištu 49, a raju 11. Posle Zukarijeve smrti, 1609. ove ilustracije su prešle u ruke poznate porodice Orsini, za koju je umetnik radio, potom su ih u svom posedu imali Medičijevi, da bi na kraju, 1738. postali deo kolekcije Galerije Ufici.

Pogledajte ilustracije Božanstvene komedije na onlajn izložbi OVDE.

„Sve do sada ova prelepa dela bila su pred očima samo nekoliko stručnjaka, izlagana su samo dva puta i to delimično. Sada smo ih sve izložili, uz prateće didaktičko-naučne komentare. Ponosni smo što možemo na ovaj način da se uključimo u obeležavanje ove godišnjice. Reč je o izuzetnoj zbirci koja nije dragocena samo onima koji se Danteom bave istraživački već i svima koji teže znanju i vrlini”, rekao je Ajke Šmit, prvi čovek ove galerije, napominjući da je razlog retkog izlaganja njihova izutetna fragilnost, a da je prvi put bilo moguće videti ih 1865. u Firenci, kada je obeležavano 600 godina od Danteovog dođenja, dok je drugi put to bilo 1993. u Abruzu.

Ilustracije BOŽANSTVENE KOMEDIJE
Pakao. Federiko Zukari. PrintScr: uffizi.it

Kako je u planu, pored Firence i Ravene, još sedamdesetak gradova i mesta širom Italije koja su u vezi sa Danteom i njegovim životom i stvaralaštvom uključivaće se svojim programima tokom narednih 365 dana, preneli su mediji.

Podelite sa prijateljima:
Share