IK ARETE: Nove knjige – Mapa kajanja i Kinderland

Nedavno je IK Arete objavila dva nova naslova. Reč je o prevodima knjiga Mapa kajanja Natali Skovronek autorke iz Belgije, i Kinderland rumunske književnice Liliane Korobka.

IK Arete

“Mapa kajanja” Natali Skovronek

Roman Mapa kajanja je na srpski preveo Slobodan Ivanović.

U novinama izlazi vest o smrti Veronik Verburgen. Dvojica muškaraca dele istu tugu: Danijel, njen muž, oftamolog i Titus, filmski stvaralac, njen ljubavnik. Svaki od njih sa tugom se nosi na svoj način, u skladu sa svojim karakterom.

Tuga je oblikovana i različitim stranama Veronikine ličnosti koje su imali prilike da upoznaju.
A tu je i Mina, Veronikina ćerka, plod njene davne prve ljubavi. Upravo ona će krenuti u avanturu rasvetljavanja života i smrti svoje majke i otkrivanja konačne istine o njoj.

Natali Skovronek na suptilan način oslikava portret žene koja nije imala izbora.

Natali Skovronek je belgijska spisatejica rođena u Briselu 1973. Studirala je književnost i bavila se izdavaštom i modom. Svoj prvi roman “Karen i ja” objavila je sa 37 godina. Predaje u Centru za savremeno pisanje. Za “Mapu kajanja” dobila je Evropsku nagradu za knjižževnost 2020.

“Kinderland” Liliana Korobka


Kinderland, roman koji su prevele Ileana Ursu Nenadić i Marija Nenadić, govori o životu dece bez roditelja i problemu preranog odrastanja.

Kada roditelji odu iz sela u potrazi za novcem, dvanaestogodišnja Kristina ostaje sama sa svojom mlađom braćom i preuzima ulogu majke.

Kroz oči ove starmale devojčice otkrivamo sliku savremenog moldavskog sela u kojem žive samo deca i starci.

Deca uče da prežive sama i uspostavljaju sopstvena pravila dok čekaju da im se roditelji vrate.

Pogledajte i LJUBAVNE PESME Mevlane Dželaludina Rumija

Brinu se o hrani, krovu nad glavom, uče da emotivno i fizički podnesu nedostatak roditelja dok istovremeno proživljavaju prve zaljubljenosti, sukobe sa vršnjacima i igraju se raznih dečijih igara.

Kinderland, njihova omiljena igra, igra se tako što deca glume odrasle, svoje profesore i odsutne roditelje. U Kinderlandu nema mesta za suze i slabost. To je surova igra koju najbolje igraju oni koji su prepušteni sami sebi.

Liliana Korobka (1975) je rumunska spisateljica i istraživačica komunističke cenzure u Rumuniji. Objavila je nekoliko  nagrađivanih knjiga teorije i proze. Za prozni prvenac Negrissimo dobila je nagradu “Prometheus”.

Njene knjige su prevedene na italijanski, nemački i slovenački. Živi i radi u Bukureštu.

Podelite sa prijateljima:
Share