Igor Marojević 33. dobitnik nagrade “Meša Selimović”

Igor Marojević 33. je dobitnik nagrade “Meša Selimović”, za roman Ostaci sveta, koji je prošle godine objavila IK Dereta.

Igor Marojević
Igor Marojević. Foto: Ž. Knežević / novosti.rs

Na stranicama Večernjih novosti danas je završeno glasanje Velikog žirija književnih kritičara za knjigu godine, za 33. nagradu “Meša Selimović”.

Svoje izbore, kao i prošle godine, dalo je 60 istaknutih književnih znalaca i tumača. Svaki kritičar izdvojio je uz obrazloženje, po pet dela, objavljenih u prošloj godini, koje su objavili savremeni domaći autori. Pritom, isti pisac ne može da dobije nagradu dva puta.

Prema dugogodišnjim propozicijama, saglasnost članova žirija, dobija se u decembru, njihova imena objavljuju se 4. januara, rok za glasanje je 2. februar,  a dva dana kasnije počinje kontinuirano objavljivanje izbora. Dakle, tek pošto u naznačenom roku stignu svi izbori, glasovi izlaze pred najširu javnost na stranicama “Večernjih novosti”. Do pobednika se dolazi na jednostavan način – zbrajanjem glasova. Ovakva pravila na minimum svode mogućnost “štimovanja” rezultata. Tako se još jednom pokazalo da je način žiriranja za “Mešu” jedinstven po broju učesnika, ne samo u regionu, već i šire, i da predstavlja svojevrstan demokratski kulturni ritual, navode Večernje novosti.

Članovi žirija koji pripadaju veoma različitim generacijama, zagovornici su različitih književnih poetika i dolaze  iz 25 mesta i gradova, ovoga puta izdojili su 128 naslova. Ubedljivo je – sa 27 glasova – pobedio roman Ostaci sveta Igora Marojevića, u izdanju Dereta.

Igor Marojević rođen je 1968. godine u Vrbasu, diplomirao je Srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu i studirao master iz Svetske književnosti na Univerzitetu Autonoma u Bareseloni.

Objavio je “Beogradsko petoknjižje”: romane “Dvadeset četiri zida” (1998, 2010), “Parter” (2009), “Prave Beograđanke” (2017), “Tuđine” (2018) i zbirku priča “Beograđanke” (2014, šest izdanja), kao i tri romana iz “Etnofikcije”, još nedovršene pentalogije: “Žega” (2004, 2008), “Šnit” (2007, 2008, 2014) i “Majčina ruka” (2011). Ostala dela: novela “Obmana boga” (1997), zbirke priča “Tragači” (2001)i  “Mediterani” (2006, 2008), knjige eseja “Kroz glavu” (2012) i  “Krv je voda” (2018), kao i “Roman o pijanstvima” (2019).

Napisao je i drame: “Nomadi” ( izvođena 2004. u produkciji barselonskog Instituta za teatar, na katalonskom i španskom, na kome je i napisana), “Tvrđava Evropa” (Belef 2008) i “Bar sam svoj čovek” (Beogradsko dramsko pozorište 2009 – 2011). Prema njegovom romanu “Dvadeset četiri zida”, izvođena je u BDP pozorišna drama, 2003/2004 – Marojevića dela ili odlomci objavljeni su na 16 jezika, a zastupljen je u desetak reprezentativnih antologija srpske, južnoistočnoevropske i evropske krate proze. Dobitnik je više književnih nagrada, između ostali, “Karoly Szirmai”, Nagradu iz Fonda “Borislav Pekić”, “Desimir Tošić”, “Stevan Pešić”. Prevodi sa španskog i katalonskog. Jedan je od osnivača Srpskog književnog društva, član je Srpskog i Katalonskog Pen-a. Živi u Zemunu.

Podelite sa prijateljima:
Share