Ideje u vremenu – Nova knjiga Boža Stojanovića u izdanju Arhipelaga

Nova knjiga Boža Stojanovića Ideje u vremenu objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Summa.

Ideje u vremenu

Knjiga Ideje u vremenu predstavlja eseje i kritike o ključnim knjigama iz političke filozofije i teorije, ekonomske teorije i politike, društvene teorije, istorije i ekonomske istorije objavljenim na srpskom jeziku u XXI veku. Pišući o ovim knjigama, Stojanović razmatra njihove teorijske i saznajne osnove i novosti koje donose, ali i njihov odjek u vremenu u kome se prvi put pojavljuju. Polazeći od ideje da važne knjige, nastale u jednom vremenu, nužno vode dijalog s njim, Stojanović u Idejama u vremenu ispisuje neobičnu intelektualnu hroniku jednog uzbudljivog i nesmirenog vremena.

Ideje u vremenu su presek jednog čitalačkog iskustva, svedočanstvo o važnim filozofskim i društvenim idejama, pledoaje za čitanje i promišljen izbor knjiga koje su obeležile naše vreme. Označena u podnaslovu kao „beleške posvećenog čitaoca“, ova knjiga strasno zastupa ideje i plodonosno raspravlja o njima.

U vremenu velikih društvenih kriza, Sojanovićeva knjiga poziva na razgovor i na uzbudljivu čitalačku avanturu, ali i na razumevanje društva kao osnovni uslov da se društvo izgrađuje i menja.

– Svakoj novoj knjizi sam pristupao sa čitalačkim nestrpljenjem, intelektualnim uzbuđenjem i neizvesnošću, to jest sa pitanjem šta li ću pronaći na njenim stranicama. Bio bih zaista srećan ukoliko sam uspeo svojim tekstovima da bar deo tog vlastitog oduševljenja za knjige i ideje prenesem i na čitaoca. Shodno tome, ova knjiga će postići svoj cilj ukoliko kod čitaoca podstakne znatiželju da uzme u ruke neku od knjiga o kojoj je pročitao prikaz. To će biti istovremeno i najveći kompliment autoru, kao i dokaz da njegov napor nije bio uzaludan – kaže Božo Stojanović povodom objavljivanja knjige Ideje u vremenu.

Pogledajte i >> Nejednakost u književnosti

Božo Stojanović (1964) redovni je profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Predmeti njegovog naučnog interesovanja su metodologija društvenih nauka, istorija ekonomske misli, teorija igara, mikroekonomija, „austrijska“ teorija, ekonomija rada, ekonomija tranzicije. Član je uređivačkog odbora časopisa Panoeconomicus i Economic Annals. Pored većeg broja članaka, objavio je i knjige: Tržišta rada i problemi zaposlenosti u Evropskoj uniji (1997); Teorija igara – elementi i primena (2005); Tranzicija u Srbiji – privredno lutanje (2005); Crtice o knjigama, idejama i ljudima (2007); Teoretičari liberalizma, koautor sa Ilijom Vujačićem i Draganom D. Lakićevićem (2007); Osnove austrijske teorije (2008); Nadnice u ekonomskoj teoriji – knjiga I: pregled ključnih teorija (2008); Nadnice u ekonomskoj teoriji – knjiga II: nadnica kao ishod pregovaranja (2011).

Podelite sa prijateljima:
Share