I NEBO JE BILO NAŠE – novi roman Paola Đordana

I nebo je bilo naše naziv je novog romana autora bestselera Usamljenost prostih brojeva, Paola Đordana. Knjigu je objavila IK Dereta, a roman je na srpski prevela Gordana Subotić.

I nebo je bilo naše

I nebo je bilo naše je nezaboravna priča o ljubavi, bliskosti i potrazi za smislom.

Svake godine, tokom letnjeg raspusta, Tereza sa svojim ocem odlazi u njegovu rodnu Apuliju, zemlju stoletnih maslinjaka i ćutljivih, ponosnih ljudi. Tamo vreme sporo prolazi i dani kao da nemaju kraja, sve dok jednog dana nije ugledala „one s farme” – Nikola, Tomasa i neobičnog, harizmatičnog Berna.

Njih prate mnoge legende; žive u nekakvoj komuni, ne idu u školu, ali svašta znaju. Veruju u Boga, u zemlju, u reinkarnaciju. Tri brata, ali ne po krvi, željni oca i (naizgled) neraskidivo povezani. Iz sve trojice kipi čežnja za onim što nikad nisu imali. Malo-pomalo, za Terezu taj seoski kutak postaje ceo svet. Svet u kojem živi Bern. Njihova ljubav jedna je od onih letnjih, ali bez zadrške. Međutim, nijedna veza nije neraskidiva, kao što nijedno leto nije večno. Ispod površine tog čudnog bratstva i ljubavi, krije se mračna tajna…

Pogledajte i >> Apoteka poezije: stihovima protiv emocionalnih tegoba

Apulijska polja pozornica su ove priče koja obuhvata dvadeset godina i četiri života. Iz godine u godinu prolaze dani nalik jedan drugom, zajedno provedeni u obrađivanju crvene zemlje, gajenju maslina, ljuštenju badema, sve dok Tereza ne ostane sama s bremenom sveg tog posla, što nimalo nije jednostavno, zato što je smena godišnjih doba moćni životni ciklus, a njena farma sámo središte sveta.

Podelite sa prijateljima:
Share