Hrvatsko izdanje romana Gori gori gori Srđana V. Tešina

Gori gori gori novi roman Srđana V. Tešina, nekoliko meseci nakon premijere u Arhipelagu, objavljen je i u izdanju agilnog zagrebačkog izdavača Sandorf.

Poznati književnik i prevodilac Neven Ušumović je, povodom hrvatskog izdanja, primetio da se „nova Tešinova knjiga Gori gori gori ponovo vrti oko hrane kao i njegov prethodni roman Kuvarove kletve i druge gadosti, no ovoga puta, u distopijskom obratu, vegani napadaju! Glavni junak, nezdravih prehrambenih navika, nakon terorističkog napada u hamburgernici gubi pamćenje i doslovno kreće u potragu za samim sobom. Otvoren mu je uhodani put moderne samorealizacije: kreativno pisanje. Međutim, Tešinov fiktivni svijet uključuje današnje virtualno okruženje, informacijsku i telekomunikacijsku tehnologiju, pa njegov junak u potrazi za samim sobom ulazi u vrtlog razmjene digitalnih erotskih pripovjednih i slikovnih podražaja, a zatim i u vremensku petlju koja ga baca na novi početak. No, kako god da se okrene, vatreni koktel ga čeka.“ Ušumović tvrdi da „Tešinovi kokteli udaraju jače od molotovljevih“.

Čitalačka i stručna javnost u Srbiji je gotovo složna u oceni da roman Gori gori gori, na svež i originalan način, pogađa u samo središte najaktuelnijih i najizazovnijih savremenih tema. Književnica i dobitnica Evropske nagrade za književnost Jelena Lengold smatra da je Tešin napisao „zanimljiv, moderan, roman koji se istovremeno bavi i raznim aktuelnim gorućim temama, ali se isto toliko bavi i usamljenim pojedincem koji u svemu tome traži svoj izgubljeni identitet“.

Dragan Velikić, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade, kaže da je u romanu Gori gori gori „Tešin na teritoriji na kojoj za njega nema tajni. To je stvarnost crnih hronika i tabloida, nasilja i rijalitija, drugim rečima Srbija anno domini 2017. Gori gori gori se čita u dahu!“

Napisan briljantnim stilom i jezikom, u istraživačkom duhu i uz korišćenje mnoštva modela pripovedanja, medijskog potencijala crnih hronika, Tešinov roman preispituje forme savremenog pripovedanja, ali i strukturu savremenog sveta razapetog između pseudodruštvenosti i spektakla, nasilja i aktivizma, otuđenosti i agresije, bekstva od stvarnosti i dramatičnog susreta sa stvarnošću crnih hronika i tabloida. Gori gori gori jeste „čeoni sudar sa činjenicama stvarnosti“.

Novi roman Srđana V. Tešina Gori gori gori dolazi deset godina posle prethodnog piščevog romana Kuvarove kletve i druge gadosti i posle uspelih knjiga priča Ispod crte i Priče s Marsa.

Podelite sa prijateljima:
Share