HOTEL LEDENI VRH – roman Alekse Kostadinovića

Hotel Ledeni vrh naziv je romana Alekse Kostadinovića, koji je krajem 2020. godine objavila Izdavačka kuća Scero Print u ediciji Impressum.

Hotel Ledeni vrh

Od prigušenog šuštanja televizora, jakog nevremena, mračnog potkrovlja i glasa malog deteta formira se dobro poznati scenario u kojem će se razvijati priča o Marku i Jasni, o raciju i halucinaciji, kukavičluku i patološkoj „hrabrosti” (koju ćemo kasnije tumačiti), ali nadasve palimpsestna priča koja u više smerova probija očekivani žanrovski okvir.

Nastanivši se u Markov um, čitalac započinje plovidbu koja je do samog kraja romana neizvesna, pre svega zbog „splava” koji to i jeste, i nije; stoga i recepcija priče potvrđuje maksimalno korišćenje (sa minimumom spisateljskog iskustva) potencijala horor i detekstivske priče.

Ljubitelji ovakve literature svakako bi istakli kauzalitet koji je evidentan i u pogledu motiva, i u domenu detalja ove priče; zaista, u ovom romanu nema nemotivisanog elementa priče i postupka junaka.

Marko Mitić jedan je od nosilaca atipičnog u tipičnom svetu detektivskih (horor i psiholoških) romana. Iako halucinantno svestan da je (pred)određen tokovima prošlog, (i)racionalnog, mitskog, on dela u koordinatama koje su mu dozvoljene u svetu gde je sve (pred)određeno. I postepeno spoznaje svoj strah, svoj kukavičluk, ali i svoju posebnoost (odnosno nalazi motivaciju sopstvene izmeštenosti iz okvira opšteprihvaćene realnosti. Sa daljim tokom radnje romana, nanosi mitskog rasvetljavaju dubinu Markove tame. Marko je od onih koji moraju postojati i koji se ne mogu pobediti. Ali, samo jedan od… Na vrhu Bele planine počinje Markov sunovrat u dubinu tame, ali, za ovaj žanr nimalo paradoksalno, razrešenje porekla tame.

Tragajući za odgovorom o tami i tamo, Marko postepeno postaje svestan (preciznije: Marka osvešćuju) da je upravo on kapija. Ritmičko ponavljanje određenih motiva (potkrovlja, noža, sna o plavo-beloj hladnjači, otvaranja kapije) postepeno prerasta u šim, pa u brujanje. Brujanje pomera pokrov sećanja. Sve rezultira praskom koji zatvara jedan krug i kojim počinje novi. Paralelno sa auditornim senzacijama (možemo reći i halucinacijama), ritmički se intenziviraju vizuelne (reka koja buja i nadrasta koristo) i olfaktorne (ustajalost koja se tokom romana doživljava kao smrad truleži), napisala je u svojoj recenziji romana Mirjana Bojanić Ćirković.

Aleksa Kostadinović rođen je 1997. godine u Leskovcu. U rodnom gradu je odrastao i završio osmogodišnju i srednju školu. Diplomirao je 2020. godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu na Departmanu za psihologiju. Živi za književnost, filmsku umetnost, muziku i fotografiju. Priče i pesme objavljuje u književnim časopisima. Roman Hotel Ledeni vrh njegovo je prvo obimnije prozno ostvarenje.

Podelite sa prijateljima:
Share