HEROINE U ZENITU – festival književnog stvaralaštva žena

„Heroine u Zenitu“ je pionirski projekat u potpunosti posvećen književnom stvaralaštvu žena. U fokusu festivala je upoznavanje publike sa aktuelnim trenutkom u kojem se nalazi književnost žena, kako kod nas tako i evropskim okvirima, problemima sa kojima se autorke susreću, razbijanjem stereotipa i novim čitanjem savremene književnosti.

Heroine u Zenitu
Foto: zenitbooks.com

Tokom četiri dana koliko će trajati festival, u programu će učestvovati više od dvadeset autorki, među kojima su poznate književnice, pesnikinje, univerzitetske profesorke, kritičarke, prevoditeljke, muzičarke, urednice i vlasnice izdavačkih kuća.

Festival se otvara u četvrtak i trajaće do nedelje, a svaki dan je posvećen drugoj temi.

U četvrtak, 9. juna od 19:00 do 23:00 u knjižari Zenit nastupaju pesnikinje koje razbijaju barijeru između poezije i publike. Javno čitanje poezije šest pesnikinja pod nazivom „Heroine na bini“, nakon svakog pojedinačnog nastupa, biće upotpunjeno dijalogom koji će autorke voditi sa publikom i odgovarati na pitanja. Učestvuju: Ognjenka Lakićević, Sonja Jankov, Jelena Marinkov, Jelena Žugić, Ana Marija Grbić, Tijana Sladoje. Program vodi Dina Rašić.

Drugi dan, 10. jun, je posvećen prozi naših savremenih književnica, bez obzira na umetnički senzibilitet, teme i starosnu dob. Od 19:00 do 23:00 biće organizovane dve tribine o savremenom stvaralaštvu žena iz perspektive samih autorki – „Nova ženska proza“. U svakom razgovoru učestvuje jedna nagrađivana autorka i jedna mlada prozaistkinja iz Novog Sada. Očekuje se javna debata tokom svake tribina. Učestvuju: Mirjana Novaković, Ana Vučković, Nina Savčić i Katarina Mitrović, kao i Vladislava Gordić Petković.

U subotu, 11. juna u Kulturnoj stanici Svilara, na okruglom stolu, biće reči o novom čitanju literature i drugačijem viđenju književnosti oslobođenog muškocentričnog, patrijarhalnog nasleđa.
„Novo čitanje literature“ naziv je okruglog stola o savremenom stvaralaštvu žena, kako kod nas, tako i u evropskim okvirima. Šest žena, šest autoriteta (univerzitetske profesorke, književne kritičarke, prevoditeljke, novinarke, urednice) daju novo viđenje problema aktuelne poetike književnosti žena i novo vrednovanje. Učestvuju: Tamara Krstić, Olja Petronić, Vladislava Gordić Petković, Vera Kopicl i Pobunjene čitateljke (Irena Jovanović i Marija Božić).

Poslednjeg dana festivala, 12. juna od 19:00 do 21:00 u knjižari Zenit publiku očekuje tribina „Izazovi izdavaštva“ na kojoj će se govoriti o problemima i izazovima u izdvaštvu i uredništvu i na koji način mlade autorke mogu objaviti svoj rukopis. Šest urednica i vlasnica izdavačkih kuća debatovaće o izazovima savremenog stvaralaštva žena, sa posebnim akcentom na prevodnu literaturu i uredničku svest. Debata je od velike pomoći mladim (i ne samo mladim) autorkama na koji način mogu objaviti svoj rukopis. Učestvuju: Aleksandra Rašić, Ljubica Pupezin, Bora Babić, Bojana Denić, Silvija Dražić, Vesna Kapuran. Moderatorka: Tamara Krstić

„Heroine u Zenitu“ se završavaju u nedelju, 12. juna, u 21 čas, koncertom Ane Ćurčin, koji označava pik programskog luka „Heroine“, Novog Sada, Evropske prestonice kulture.

Podelite sa prijateljima:
Share