Hemingvejevi dnevnici kao izvor saznanja o dubokomorskim ribama

pisci-ernest-hemingvej
Ernest Hemingvej. Foto: b92.net/Beta/AP

Unuci Ernesta Hemingveja dočekani su kao heroji u kubanskom selu gde je njihov deda proveo više decenija loveći sabljarke, tune i ajkule u vodama Floridskog moreuza.

Džon i Patrik Hemingvej i tim američkih istraživača u ponedeljak su otpočeli petodnevnu misiju čiji je cilj da se izgradi poverenje izmedju američkih i kubanskih naučnika. Oni se nadaju da će dobiti pristup potencijalno dragocenim podacima o lovu velikih riba.

Naučnici iz SAD veruju da Hemingvejevi dnevnici sa ribolova mogu da sadrže najranije detaljne podatke o populacijama dubokomorske ribe u ovom moreuzu i nadaju se da će uspeti da se dogovore da dobiju pristup istraživanju od kubanskih vlasti.

Hemingvej, čiji roman “Starac i More” govori o borbi ribara sa ogromnom sabljarkom, bio je jedan od ljudi koji se najranije i najpredanije bavio sportskim ribolovom u tom moreuzu. Četrdesete i pedesete godine prošlog veka proveo je uglavnom na Kubi, gde i danas ima status jednog od omiljenih pisaca.

Hemingvej je za roman “Starac i More” dobio Pulicerovu nagradu, a taj roman kao jedno od njegovih ključnih dela među najzaslužnijima je i za Nobelovu nagradu za književnost koju je američki velikan dobio 1954. godine.

Izvor: B92.net

Podelite sa prijateljima:
Share