Hemingvejeve mačke preživele uragan Irma

Hemingvejeve mačke
Foto: pawculture.com

Uragan Irma koji je prethodnih dana pustošio Floridu nije naneo štetu poznatim mačkama – stanovnicima Hemingvejevog imanja u Ki Vestu.

54 mačke, među kojima ima i direktnih potomaka Hemingvejevih maca rođenih sa polidaktilizmom, preživelo je uragan Irma u podrumu njegove kuće u Ki Vestu na Floridi, koji je danas Muzej Ernesta Hemingveja i utočište mnogim mačkama.

Pre nego što je uragan pogodio Floridu, Dejvid Gonzales, kustos muzeja i ostali zaposleni su se pobrinuli za mačke. Međutim, neke od njih su predosećajući nevreme, same našle zaklon unutar muzeja. Sve mačke, uključujući i desetoro zaposlenih spustili su se u podrum kuće i tu sačekali da uragan prođe.

“Čim je počelo mačke su brzo utrčale u kuću znajući da je vreme da se sklone. Nekada mislim da su pametnije od mnogih ljudi“, rekao je kustos.

Pogledajte i: Ljubimci poznatih književnika

Svoju prvu mačku Ernest Hemingvej je dobio od kapetana prekookeanskog broda pre Drugog svetskog rata na malom ostrvu Ki Vestu, kraj Floride gde je u to doba živeo. Mačku, za koju se smatra da je bila rase mejn kun je zbog njene bele boje nazvao Snoubol. Ova mačka je imala šest prstiju na prednjim šapama, tačnije polidaktilizam.

Posle ove mace Ernest Hemingvej je u svojoj kući čuvao više od pedeset mačaka, od čega je polovina bila sa ovom deformacijom. Njegova privrženost polidaktilnim mačkama je postala toliko poznata da se i danas mačke rođene sa ovim poremećajem često nazivaju Hemingvejevim mačkama.

Izvor: B92.net

Podelite sa prijateljima:
Share