Hemingvejev koktel za loša vremena

Ernest Hemingvej

Američki pisac i novinar Ernest Hemingvej, poznat i kao veliki ljubitelj alkoholnih pića, smislio je 1937. godine sopstveni koktel za loša vremena.

Tih je dana 38-godišnji pisac pobedio stvaralačku krizu i objavio “Imati i nemati” – a zna se da nije pio dok je pisao – pa je u to ime smislio osvežavajući koktel “Smrt u golfskoj struji” koji “hladi krv i vraća inetresovanje za hranu, prijatelje i život” i najbolje je da se pije od 11 ujutru.

Quartz prenosi recept za ovaj koktel: visoku čašu za vodu napuniti lomljenim ledom i preko njega sipati četiri krupnije kapi Angostura bitera. Dodati sok i sitno iscekanu koru od jedne limete i napuniti čašu holandskim džinom. 

Oni kojima je piće previše gorko mogu da dodaju najviše jednu kašičicu šećera, ali treba probati bez njega – ukus i šarm Hemingvejevog koktela baš je u njegovoj gorčini, kažu upućeni.

Hemigvejevo omiljeno piće bio je mohito, koktel od ruma, šećera, soka od limete, klub sode i listića mente. U baru Bodegita del Medio u Havani i danas na zidu stoji rečenica ispisana njegovom rukom: “Mohito u Bodegiti, daikiri u Floriditi”.

Izvor: Newsweek.rs

Share