Havijer Serkas na otvaranju 7. Beogradskog festivala evropske književnosti

Izložbom crteža i fotografija Iz neposredne nestvarnosti danas u 19 časova u Domu omladine Beograda biće otvoren 7. Beogradski festival evropske književnosti.

Izložba Iz neposredne nestvarnosti predstaviće crteže i fotografije 12 autora različitih generacija i poetika. Izložba je posvećena prozi „rumunskog Kafke“ Maksa Blehera koji poslednjih godina, posle decenija gotovo potpunog zaborava, doživljava, svetsku slavu. Na izložbi će biti predstavljeni radovi Marka Jobsta, Marije Ćalić, Mirona Mutaovića, Hane Rajković, Magdalene Miočinović Andrić, Natalije Mijatović, Davida Pužadoa, Milice Lapčević, Ileane Kac, Tijane Fišić i Dunje Ožegović.

Havijer Serkas

Prvi učesnik i glavna književna zvezda 7. Beogradskog festivala evropske književnosti je veliki španski i svetski pisac Havijer Serkas, autor slavnih knjiga Salaminski vojnici, Anatomija jedne pobune i Hohštapler, koje su doživele više svetskih izdanja. Havijer Serkas će razgovarati sa publikom i potpisivati primerke svojih knjiga.

Srpsko izdanje romana Hohštapler imaće svoju premijeru upravo na Festivalu. Hohštapler je roman o stvarnom junaku koji je decenijama bio moralna vertikala španskog društva, predstavljajući se kao hrabar čovek i neustrašivi borac za demokratiju, žrtva frankizma i nacističkih logora, da bi se onda pokazalo da je reč o čoveku koji je izmislio čitavu svoju biografiju.

Prvog dana festivala u programu Književnost na filmu biće prikazan film španskog autora Paula Ortis Mlada, nastao po drami Federika Garsije Lorke Krvava svadba.

Narednih dana na Beogradskom festivalu evropske književnosti nastupaju nemačka književnica turskog porekla Hatidže Akin, poznati britanski prozni pisac Piter Salmon, jedan od najčitanijih makedonskih pisaca Venko Andonovski, britanska pesnikinja Fiona Sampson ili jedna od najčitanijih srpskih autorki Jelena Lengold.

Publika će moći da prati i panel Kultura u tranziciji u okviru kojeg će teoretičarka kulture i medija Milena Dragićević Šešić, umetnik Saša Rakezić i filmski reditelj Stevan Filipović razgovarati o promenama koje su zahvatile kulturu tokom društvene i ekonomske tranzicije, ali i tokom medijske i tehnološke tranzicije modernog doba.


Pogledajte kompletan program i satnicu Festivala >> Program Beogradskog festivala evropske književnosti


Sedmi Beogradski festival evropske književnosti održava se od 26. do 29. juna u organizaciji Izdavačke kuće Arhipelag. U organizaciji festivala Arhipelag sarađuje sa Domom omladine Beograda. Zamišljen kao nedelja vrhunske književnosti, 7. Beogradski festival evropske književnosti odvija se pod motom: „Najbolje od svega. Najbolje za sve.“ Čitaoce na 7. Beogradskom festivalu evropske književnosti očekuje uzbudljiva književna, filmska i likovna nedelja.

Beogradski festival evropske književnosti održava se u Velikoj sali Doma omladine Beograda: svakog dana u 19 i u 20 časova su čitanja poznatih domaćih i stranih pisaca, a u 21 čas je projekcija filma iz festivalskog programa Književnost na filmu. Svi programi na Beogradskom festivalu evropske književnosti, uključujući i projekcije filmova, besplatni su.

Podelite sa prijateljima:
Share