Haruki Murakami: Pisanje je način na koji mogu doprineti društvu i ljudima u svetu

Haruki Murakami

Na koji način autori književnih dela mogu da utiču na svet i okolinu, pitanje je koje prati književnost od njenog nastanka. U kriznim vremenima, kada se mnogi pojedinci suočavaju sa velikim gubicima, šta je to što pisac može da učini, na koji način može da pomogne ljudima koji su se našli u nevolji? Murakami nas podseća koja je uloga pisaca u svetu.

Japanski romanopisac Haruki Murakami izjavio je u razgovoru, koji je jesenas organizovao Njujork Tajms, da je najbolje što može učiniti za žrtve terorističkih napada i prirodnih katastrofa pisanje dobrih priči.

“Pitao sam se šta bih mogao učiniti za ljude koji su patili. U stvari sam mislio: ono što mogu da uradim jeste da napišem dobru priču” – rekao je pisac tokom razgovora u Njujorku, pozivajući se na brojne tragedije, uključujući i terorističke napade 11. septembra 2001. u SAD, kao i zemljotres i cunami u Japanu 2011.

Murakami je izjavio da je nakon zemljotresa 1995. godine, kada je uništen veći deo njegovog rodnog grada Kobe, samo hteo napisati nešto. I napisao je zbirku kratkih priči. Takođe je objasnio kako je napisao knjigu Underground nakon napada u tokijskoj podzemnoj železnici.

Nakon četiri godine boravka u SAD vratio se u Japan koji se suočio sa velikim potresom u Kobou i napadom u podzemnoj železnici. “Osećao sam da bi trebalo da se vratim kući, da bi trebalo da uradim nešto za ljude, a ne za zemlju”.

“Na kraju, kada napišem dobru priču, možemo se međusobno razumeti, ako ste vi čitalac a ja pisac”, dodao je Murakami.

Premda se Murakami i njegovi čitaoci ne poznaju, “postoji tajni prolaz između nas i možemo poslati poruku jedni drugima”, rekao je i dodao: “Dakle, mislim da je pisanje način na koji mogu doprineti društvu ili ljudima u svetu”.

Murakami u svom najnovijem romanu obrađuje temu iz 2011. kada je razorni zemljotres izazvao cunami i katastrofu u nuklearnoj elektrani Fukušima. Roman pod nazivom Kishidancho Goroshi ove godine je objavljen i na engleskom (Killing Commendatore). Pisac je rekao da je, nakon što je napisao jedan ili dva odlomka romana, stavio rukopis u ladicu svog stola, i tek nekoliko meseci kasnije ponovo ga uzeo i završio rad u roku od 18 meseci.

Najnoviji roman koji je u prodaji u Japanu od februara 2017. predstavlja prvi Murakamijev višetomni roman od “1Q84” koji je objavljen 2010.

U međuvremenu Murakami objavio je druga dela uključujući roman Bezbojni Cukuru Tazaki i njegove godine hodočašća koji je postigao status bestselera sa engleskim prevodom 2014.

Romane Harukija Murakamija u prevodu na srpski kod nas objavljuje IK Geopoetika.

Murakami je jedan od najpopularnijih svetskih pisaca, a njegovo ime se često nalazi među favoritima za Nobelovu nagradu za književnost. Između ostalog dobitnik je nagrade Franc Kafka (2006), kao i Nagrade za književnost Hans Kristijan Anderson (2016).

Podelite sa prijateljima:
Share