HARTEFAKT Konkurs za savremeni angažovani dramski tekst

Nezavisna regionalna kulturna organizacija Hartefakt, sa sedištem u Beogradu, raspisuje deseti KONKURS za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst na srpskom, hrvatskom, bosanskom, slovenačkom, makedonskom, albanskom ili crnogorskom jeziku.

hartefakt konkurs

Pravo učešća na konkursu imaju autori i autorke sa prebivalištem na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Kosova i Srbije.

Žiri u sastavu Haris Pašović (pozorišni reditelj),  Biljana Srbljanović (dramska autorka) i Tena Štivičić (dramska autorka) doneće odluku o pobedničkom tekstu i sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih tekstova.

Osvajanje prvog mesta na konkursu podrazumeva dodelu novčane nagrade u iznosu od  400.000 RSD (bruto). U nagradu je uključen i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta. Hartefakt se obavezuje da će, u elektronskoj formi, objaviti zbirke sa pet dramskih tekstova koji uđu u uži izbor konkursa. Pored toga, Hartefakt će učestvovati u promociji najuspešnijih dramskih tekstova sa konkursa.

Konkurs je otvoren do 22.09. 2021. godine.

Rok za donošenje odluke žirija: decembar 2021. godine.

PRAVILA KONKURSA

Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja žirija će biti umetnička vrednost i društvena angažovanost. Dramski tekstovi koji svojom porukom na bilo koji način podstiču nasilje, versku i nacionalnu netrpeljivost, kao i diskriminaciju po bilo kom osnovu, neće biti razmatrani kao potencijalni kandidati za nagradu.

Pravo učešća na konkursu imaju samo originalni, do sada neobjavljivani i neizvođeni radovi.

Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su sada već poznate drame Olge Dimitrijević „Radnici umiru pevajući“, Doruntine Bashe „Prst“, Vesne Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“, Mirze Skenderagića „Probudi me kada završim“,„Ovaj će biti drugačiji” Staše Bajac, „Muškatle mogu preživeti sve”, autorke Ive Brdar,  „Poslednji afterparti” Dina Pešuta i „Bordel Eden” Benjamina Bajramovića.

Kao posebne odlike teksta žiri će ceniti originalnost, savremenu formu i hrabrost mladih autora/ki da se u dramskoj formi suoče sa nekim od mnogobrojnih problema našeg društva.

PRIJAVLJIVANJE

Konkurs je anoniman i pdf dokument ne sme da sadrži nikakav kontakt ili ime autora/autorke, samo naziv drame i šifru.

Nepotpisana kopija teksta u jednom primerku sa šifrom drame u .pdf format podnosi se na ovom linku, dok sadržaj formulara treba da sadrži sledeće informacije: ime i prezime autora/ke, adresu, naziv drame, šifru drame, e-mail i kontakt telefon i može se naći na ovom linku.

Od 2009. godine Hartefakt fond je posvećen stvaranju i jačanju kritičke svesti u želji da kroz kerativnu i umetničku formu aktivno učestvuje u stvaranju inkluzivnog i otvorenog društa. Nastao iz želje da novim autorima/autorkama stvori prostor u kome mogu da rade i delaju, konkursa za savremeni angažovani dramski tekst, podsitče dijalog o važnim društvenim temama koje se tiču ljudskih prava, slobode govora, kolektivnog sećanja i odgvornosti. Osim toga, kontinuiranim razvojem forme konkursa utiče se na afirmaciju mladih umetnika/ca, ali  i na promenu društvene klime i senzibilisanja društva na razne teme od kojih ono na neki način pokušava da pobegne. Godišnjim održavanjem konkursa regionalnog karaktera Hartefakt želi da uključivanjem širokog spektra umetničkog izražavanja, karakterističnog za ovaj deo Evrope, pokaže sve prednosti afirmacije novog dramskog izraza.

Tokom trajanja konkursa i do donošenja odluke Hartefakt neće davati informacije o radu žirija ili bilo kom pojedinačnom tekstu i njegovom plasmanu. Mole se autori da poštuju ovo i ostala pravila konkursa. Deseti po redu konkurs za savremenu dramu Hartefakt organizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Više o konkursu i članovima žirija pogledajte na zvaničnoj stranici heartefact.org

Podelite sa prijateljima:
Share