Groznica Ferante – u Beogradu, Subotici i Novom Sadu

Groznica Ferante. Foto: Print Screen / You tube

Distributerska kuća Five Stars, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i izdavačka kuća Booka tokom Nedelje italijanskog jezika 20, 21, i 22. oktobra u Beogradu, Subotici i Novom Sadu organizuju specijalne projekcije dokumentarnog filma Groznica Ferante.

Specijalne projekcije u Beogradu biće prkazane u subotu 20. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda od 18h i 20h, dok će između dva prikazivanja od 19:30 h biti organizovan razgovor koji će moderirati spisateljica Ana Rodić, a na kojem će učestvovati reditelj Đakomo Durzi, teoretičarka i kolumnistkinja Marija Ratković, novinarka i spisateljica Ana Vučković i direktor izdavačke kuće Booka Ivan Bevc.

Sutradan, 21. oktobra reditelj Đakomo Durzi putuje na premijeru filma u Suboticu koja će od 19h biti organizovana u bioskopu Eurocinema, dok je specijalna projekcija 22. oktobra od 19h na repertoaru Kulturnog centra Novi Sad.

Film je priča o “ludilu” nazvanom Ferante, osobi koju književni kritičari sa raznih strana sveta smatraju najznačajnijim savremenim italijanskim piscem čije su knjige prodate u preko pet miliona primeraka širom sveta. Zahvajujući megapopularnosti Napuljske tetralogije i misterioznom identitetu autorke, Elena Ferante je postala globalna literarna senzacija. Magazin “Time” proglasio ju je za jednu od 100 najuticajnijih osoba na svetu, a njena izdanja grozničavo se očekuju u knjižarama širom sveta.

Film “Groznica Ferante” trudi se da razotkrije tajnu fenomena uspeha Elene Ferante kod čitalaca širom sveta. Publika će imati priliku da vidi i šta o tom fenomenu misle prevodilac En Fontejn i veliki savremeni pisci kao što su Džonatan Frenzen i Roberto Saviano, prenosi Blic.rs.

Podelite sa prijateljima:
Share