Grebeni od kostiju – knjiga poezije Borisa J. Kastela

Institut za istraživanje i razvoj u humanističkim disciplinama Institut Belko iz Beograda u svojojoj novopokrenutoj biblioteci Balkanski juvelir objavio je knjigu poezije Grebeni od kostiju poznatog crnogorskog i mediteranskog pesnika Borisa Jovanovića Kastela kao prvo izdanje.

Književnica Laura Barna o ovoj knjizi, između ostalog, zapisuje:

– Poezija Borisa Jovanovića Kastela pobija tvrdnje o definiciji umetničkog dela – pesme, jer njegova poezija razmeđava sintetisano, čak zadire i u strukturu, do suštine, ne bi li raspustila i odaslala vetrovima reči u sve pravce: istok, zapad, sever, jug, duvajući u sva vremena: prošlost, sadašnjost, budućnost, i ono četvrto, bezvremeno, kontemplativno stanje duha i egzistencijalne duhovnosti, metaforom sabijeno u Mediteran, zajedničku krv i limfu svih civilizacija, živo tkivo stihova pesmovne misli s porukom koju šume talasi: Hodočasnici sunca, besmrtni su. Besmrtni hodočasnici Sunca grade Grebene od kostiju, od besmrtnih stihova Borisa Jovanovića Kastela. Pesnik slutnjom dotiče pravi Mediteran – svoj ili ničiji i kao Odisej Kastel luta u potrazi za svojim Alefom i brojem Jedan – jer on je taj pesnik-dečak koji voli bombone sa ukusom morskih trava, i svoja porfirna slova neumorno ispisuje mastilom sipe.

Autorka pogovora, književnica Zorica Joksimović, naglašava da je „Kastel ostao i ovde, kao i u svojim prethodnim delima,  veran svojoj mediteranskoj orijentaciji gradeći još jednom poetski suživot vodama Mediterana”.

Predsednica Skupštine “Instituta Belko”, spisateljica Slađana Belko, tvrdeći da  i ovom knjigom Kastel ispisuje “slova za večnost”, najavila je promociju knjige “Grebeni od kostiju” u Beogradu u Centru lepih umetnosti Quarnerius, za početak jeseni.

Podelite sa prijateljima:
Share