Granična stanja: nova knjiga priča Igora Marojevića

Peta knjiga priča aktuelnog dobitnika Andrićeve nagrade Igora Marojevića „Granična stanja“, objavljena je nedavno u izdanju Derete.

Granična stanja

U pitanju je zbirka pripovedaka i kraćih novela koje se bave temom koja je odnedavno, majskim tragičnim događajima, nažalost sveprisutna i kod nas, a to su stanja između neuroze i psihoze za koje ni svetski psihijatri još nemaju definitivan odgovor.

Urednik u „Dereti“, pesnik Zoran Bognar mišljenja je da „u motivsko-tematskom smislu knjiga Granična stanja zasigurno je najkompaktnije i najpolivalentnije delo u bogatom Marojevićevom opusu. O tome svedoče osnovni postulati knjige i dvojako značenje naslova koji nam donose dramatične hiperrealne slike i o medicinskim graničnim stanjima i o geografskim granicama (…) Marojevićevi glavni junaci (pisci, slikari, prevodioci, novinari, novinarke, ali i svet koji se bavi uobičajenijim zanimanjima) vegetiraju u haotičnom kaleidoskopu ljubavi, porodičnog sklada i nesklada i, nadasve, opiranju negativnim trendovima svakodnevice. Ove lucidne storije nam donose nedvojbeno i uverljivo saznanje koliko je savremenom čoveku teško da očuva ličnu stabilnost i da uspostavi i održi ljubav i prijateljstvo u stvarnosti prožetoj haosom, kakofonijom i tragedijama…“

Knjiga Granična stanja okuplja pet novela (…) Cinizam, ironija, farsa i lakrdija prisutni su koliko je potrebno da se proizvede dovoljna količina komike kao svojevrsne anestezije od uviđanja da je u ovoj knjizi sve prokleto stvarno (…) Sam naslov knjige nadilazi hronotop granice, usložnjava metaforičnost kada se shvati da Marojević čitaoca suočava s junacima iz tzv. Klastera B, dakle s ljudima bez empatije, sa izopačenim shvatanjem morala, odnosno s „mračnom tetradom: narcisima, makijavelistima, sadistima i psihopatama“. (mr Milorad Durutović)

Podelite sa prijateljima:
Share