Gradska knjižnica – Marko Tomaš i Zvonko Karanović

Knjižnica_Tomas i KaranovicIzdavačka kuća „LOM“ nedavno je objavila dve vrlo zanimljive knjige izabranih pesama – „Najbolje godine naših života“ Zvonka Karanovića i „Varanje smrti“ Marka Tomaša. Ova dva autora su sasvim dovoljno slični i sasvim dovoljno različiti da bi imalo smisla govoriti o njihovoj poeziji u istom okviru.

Njihovi pesnički pečati su obojeni naglašeno urbanim senzibilitetom, oba pesnika svojim stihovima prekrajaju i veliki spoljašnji svet opterećen ideologijama, politikom, ratovima, epohama, ali i privatne, intimne svetove koji stoje na krhkim nogama individualnosti, ljubavi i svega ostalog što nose male životnih priča.

Oba autora se znalački kreću kroz nepregledne i lavirintske šume različitih pesničkih tradicija, ali zato obojica ne kriju i svojevrsnu utemeljenost u pop kulturi – i Tomaš kada stihovima poručuje Leonardu Koenu da stvarno preteruje sa time što stvara soundtrack našim svakodnevnim rutinskim depresijama i Karanović kada se stihovima pita da li ćemo ikada odrasti, te da li nas tamo čekaju bezbrižna popodneva kada smo buljili u plafon i slušali Creedence.

Zato nema razloga da i promocija njihovih novih izdanja ne bude upriličena iste večeri, te ćemo u okviru majske Gradske knjižnice imati priliku da o poeziji i o tome kako biti pesnik u ova šugava vremena razgovaramo sa Markom Tomašem i Zvonkom Karanovićem.

U razgovoru koji će se održati u Kulturnom centru Grad, 27. maja u 20h, učestvuju: Marko Tomaš, Zvonko Karanović i Bojan Marjanović.

Podelite sa prijateljima:
Share