GRAD POBEDE: novi roman Salmana Ruždija

Šest meseci nakon što je izboden nožem, britanski pisac Salman Ruždi objavljuje svoj novi roman Grad pobede, epsku priču o ženi iz 14. veka, koja prkosi patrijarhalnom svetu kako bi vladala gradom.

novi roman Salmana Ruždija
Salman Ruždi. Foto: Wikimedia / National Book Festival, 2016. Washington

Napisan pre američkog napada nožem, koji je umalo odneo život autora rođenog u Indiji, roman čini se da predstavlja prevod istorijskog epa izvorno napisanog na sanskritu.

Dugo iščekivano delo govori o mladoj devojci siročetu Pampi Kampani, koju je boginja obdarila magičnim moćima i koja je utemeljila grad u današnjoj Indiji, Bisnagu, što se prevodi kao Grad pobede.

Ruždi (75) neće promovisati svoj 15. roman zbog zdravstvenog stanja, iako je njegov agent Endru Vajli rekao za Gardijan da njegov „oporavak napreduje“ prenosi N1.

Napadnut je dok je trebalo da govori na konferenciji u Čautakvi u severnom delu Njujorka, u blizini jezera Iri, 12. avgusta.

Autor se godinama skrivao nakon što je bivši iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini naredio njegovo ubistvo zbog, kako je smatrao, bogohulne prirode „Satanskih stihova“.

Osumnjičeni za napad, Hadi Matar (24) iz Nju Džersija, poreklom iz Libana, uhapšen je odmah nakon napada i nakon toga se izjasnio da nije kriv za optužbe.

Ruždi, naturalizovani Amerikanac koji živi u Njujorku 20 godina, izgubio je vid na jedno oko i sposobnost korišćenja jedne ruke, rekao je Vajli u oktobru.

Napad je šokirao Zapad, ali su ga pozdravili ekstremisti u muslimanskim zemljama, poput Irana i Pakistana.

Iako lično ne promoviše knjigu, Ruždi je počeo da komunicira putem društvene mreže Tviter, najčešće kako bi podelio novinske recenzije svog novog romana.

Ikona slobode govora, otkako je bio podvrgnut fatvi koja ga je prisilila na skrivanje, Ruždi je još uvek otvoreni branilac prava na reči.

Njegovo novo delo prati junakinju na misiji da „pruži ženama jednaku slobodu delovanja u patrijarhalnom svetu“, prema sažetku izdavača Penguin Random House.

Knjiga govori o stvaranju grada i njegovoj propasti.

„Tokom sledećih 250 godina, život Pampa Kampane postaje duboko isprepleten s Bisnaginim, od doslovnog sijanja iz vrećice čarobnog semena do tragične propasti na najljudskiji način – zbog oholosti onih na vlasti“, dodaje se.

Roman završava izjavom „Reči su jedini pobednici“.

Ruždi: Ispraznost i glupost koje napišem sutradan obrišem

Salman Ruždi koji od 1989. živi pod pretnjom fatve koju je protiv njega izdao Iran, rekao je za Njujorker „bilo mi je veoma, veoma teško da pišem; sednem za sto, ali se ništa ne događa; pišem, ali to je mešavina ispraznosti i gluposti, stvari koje napišem sutradan obrišem“.

„Još se nisam oporavio“, priznao je Ruždi novinaru Njujorkera i piscu Dejvidu Remniku. „PTSP postoji, znate“, dodao je autor, misleći na posttraumatski stresni poremećaj.

„Bio sam i bolje, ali s obzirom na sve što se dogodilo, nisam tako loše“, rekao je na kraju, dodajući da „napadača smatra odgovornim“ za svoje zdravstveno stanje, preneo je N1.

Podelite sa prijateljima:
Share