Goran Marković: “Ima stvari koje ne možete izraziti filmom”

Beograd 14.10.2008. Goran Markovic pozoristni i filmski reditelj, intervju za nedeljnik Vreme povodom premijere filma "Turneja" . Foto: Aleksandar Andjic
Goran Markovic, 2008. Foto: Aleksandar Anđić. Izvor: Vreme.com

“Kada pišete ne zavisite od novca. Filmovi koštaju. Ali snimanje ima neponovljivih zadovoljstava. Pisanje je apsolutno lični poduhvat a snimanje napor velikog broja ljudi koje vi kao reditelj morate da motivišete i povedete u neizvesnu borbu” – rekao je za Novosti, Goran Marković, povodom svoje prve zbirke priča “Tri priče o samoubicama”.

Da li je bolje biti pisac nego režiser ili scenarista?

– Danas je svejedno šta ste. U ovom trenutku, ma šta stvarali vi ste na margini interesovanja ove države.

Junake “Tri priče o samoubicama” povezuju situacije u kojima se suočavaju sa sopstvenom propašću. Zašto vas je taj motiv privukao?

– Najbliže pameti je da se i sam suočavao sa sopstvenim iskustvom. Ali nije samo to posredi. Ja, na primer, nisam samoubica, volim život i ljude oko sebe. Ali me strašno kopka šta je to samodestruktivno u ljudima ove zemlje. Zašto tako nezadrživo, već decenijama, srljamo u sopstvenu propast?

Vidite li te procese samouništenja i u našoj kulturnoj, društvenoj i političkoj svakodnevici?

– Ne. To isuviše dugo traje da bi bilo vezano za današnjicu. Pre će biti da živimo u posledicama onoga što smo iskusili ranije. Uzrok našim tegobama nije ova vlast ali ova vlast je posledica, ona je strašna kazna za ono što nismo imali snage da učinimo.

Šta može film a šta ne može literatura, i obrnuto?

– Odgovor na to je sadržan u prvoj priči koja obrađuje krizu identiteta jednog poznatog filmskog scenariste. Film i literatura su dijametralno različite discipline. Jedan od razloga što sam napisao tih nekoliko knjižica je upravo taj: ima stvari koje ne možete izraziti filmom.

Ceo intervju sa Goranom Markovićem možete pročitati >> ovde.

Autor: Branislav Đorđević
Izvor: Večernje novosti, 2. avgust 2015.

Podelite sa prijateljima:
Share