Goran Gocić dobitnik NIN-ove nagrade za roman “Tai”

Pisci_Goran_Gocić
Foto: nin.co.rs

Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine je Goran Gocić za roman “Tai” u izdanju Geopoetike.

Žiri je radio u sastavu Vasa Pavković (predsednik), Ljiljana Šop, Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić i Mileta Aćimović Ivkov. Tri od pet članova žirija glasalo je da jubilarna 60. NIN-ova nagrada pripadne Gociću. Za nagrađeni roman glasali su Vasa Pavković, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, dok su za roman “Arkadija” Milete Prodanovića glasali Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.

Obrazloženje žirija

Roman „Tai“ Gordana Gocića izdvojio se u obimnoj prošlogodišnjoj produkciji ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije. Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove, tematizovan je u nagrađenom romanu na tragu najboljih primera iz svetske književnosti. Roman Gorana Gocića zasnovan je na dubinskom (pop)kulturnom iskustvu modernog doba i predstavlja koliko neočekivan toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu.

* * *

U najuži izbor za NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine pored nagrađenog romana Gorana Gocića našli su se: „Mi, izbrisani“ Slobodana Vladušića, „Zlatno doba“ Silvane Hadži-Đokić, „Vazdušni ljudi“ Sonje Atanasijević i „Arkadija“ Milete Prodanovića.

Ove godine pristiglo je ukupno 182 naslova objavljenih u 2013. godini od čega se 15 romana našlo u užem izboru.

Goran Gocić: “Tai”

Goran Gocić kaže da je iznenađen i da očekivanja nisu postojala u fazi objavljivanja romana, već da se nada javila tek ulaskom u najuži izbor za nagradu, prenosi Blic.

Očekujem ono najbolje što NIN-ova nagrada donosi. Ona je donela mnogo dobrog mnogim dobitnicima, nekima pak nije, i to sve možda treba uzeti sa zdravom dozom budističke skepse. Očekujem i da ćemo izdavač i ja biti zadovoljni prodajom. A naravno, nisam uspeo da vidim svoje mesto u tom laskavom društvu dobitnika NIN-ove nagrade i još mi izgleda neverovatno – kaže Gocić i dodaje da će biti i drugih romana.

Roman “Tai” je prvi Gocićev roman. To je ljubavna priča o susretu Evropljanina i Tajlanđanke, ali i putopisni roman koji upoznaje čitaoca sa dalekom egzotičnom zemljom. Ovaj roman je zapravo priča o susretu različitih kultura i životnih filozofija zasnovanih na njima.

… “Tai” sam pisao u stanju groznice, lične krize, pomalo staromodno, ali je roman ipak moderan. Važan je u njemu motiv spasenja, a mene je samo pisanje spasilo – rekao je dobitnik nagrade. (NIN)

G. Gocić je za isti roman prošle godine dobio nagradu Miloš Crnjanski.

Naslovnica_Tai

Gocićev izdavač, Geopoetika, nagrađeni roman predstavlja na svom sajtu rečima Vladislava Bajca:

Knjiga koju određuje njen topos: Tajland. Ljubav i Tajland. Žena, putenost, demistifikacija glavnog junaka. Analiza Dalekog istoka u odnosu na (Daleki) zapad.

Da nije roman, ovo bi bila „studija o izvodljivosti“ na temu kako bi jedan samosvestan muškarac mogao ili pre – želeo da (hrišćanski) zaštiti jednu ženu. Projekat koji je u datim uslovima osuđen na propast: ne zato što nije ostvariv već zato što nije potreban. Ta naizgled krhka žena samim svojim „pasivnim“ postojanjem, prisustvom, (budističkim) odbijanjem u prihvatanju, doprineće samourušavanju ovog s početka knjige prividno mačo muškarca, koji će se u zapanjujuće poštenoj samoanalizi pretvoriti u jedno ranjivo biće. Toliko ranjivo da će njemu biti neophodan Sveti Hristifor, zaštitnik putnika.

Struktura romana građena je i jednostavno i komplikovano. Rezultat je vrlo koristan po knjigu: težina preteže u razumljivost, kao što drugi lik knjige, junakova senka, nadopuna, kontrast ili čak alter ego, idealno nadopunjuje ovog gosta u drugoj kulturi. Tako i Beleške s kraja teksta nadograđuju beletristiku, to jest Lepu umetnost.

“Tai” je lekcija samoljubivom Zapadnjaku o tome kako da izleči svoj oholi ego podatnošću Istočnjaka. No, nema tu pobednika. Možda samo poraženog. Ali i tada – „zalečenog“ Carstvom Praznine. A ona je ženskog roda. (Vladislav Bajac)

Goran Gocić (Užice, 1962) diplomirao je anglistiku (Filološki fakultet, Beograd) i magistrirao medije i komunikacije (Londonska škola ekonomije i političkih nauka).

Napisao je poglavlja u petnaest knjiga o masovnoj kulturi – pored ostalih, u zbornicima Degradirana moć: Mediji i kosovska kriza (2000) i Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine (2003), koji su objavljeni na po tri jezika.

Gocić je radio kao novinar i urednik u tridesetak medijskih kuća (NIN, Dnevni telegraf, Borba,Politika, RTS, Bi-Bi-Si, Čenel 4, Indipendent, Sajt & Saund, itd.).

Dobitnik je više nagrada za svoje eseje. Objavio je studije: Endi Vorhol i strategije popa (1997/2012) i Emir Kusturica: Kult margine (2001/2006). Autor je dugometražnih dokumentarnih filmova Bloody Foreigners (2000) i Balkanski dnevnik: Bugarska (2010). Radovi su mu dosad prevedeni na deset jezika.

Svečano uručenje nagrade Goranu Gociću zakazano je za 17. januara u 17h u Skupštini grada. Pokrovitelj NIN-ove nagrade je Pošta Srbije.

 

Podelite sa prijateljima:
Share