GONKUROVA NAGRADA dodeljena Polu Dibou

GONKUROVA NAGRADA

Prestižne francuske književne nagrade Gonkur i Renodo za 2019. godinu dobili su Žan-Pol Diboa (69) i Silven Teson (47).

Diboa je najvažniju frankofonsku nagradu dobio za knjigu Ne žive svi ljudi na svetu na isti način.

– Uvek imam veoma tužne snove. Nikada nisam sanjao da ću dobiti Gonkura – izjavio je, dosta stidljivo, Diboa kada je saznao da je nagrađen, prenele su Večernje novosti.

On je ocenio da je reč o saglasju zadovoljstva i sreće.

– Nagradu je dobila osoba koja se ove godine našla na putu rasporeda planeta. Mnogo verujem u srećnu zvezdu – poručio je laureat.

Dosta je bio impresioniran, pa je istakao i da mu je teško da daje izjave oči u oči, a naročito kada je okružen tako velikim brojem novinara.

Četiri književnika bili su u konkurenciji do poslednjeg trenutka, a kao favorit je slovila Ameli Notomb, za knjigu Žeđ. Ipak, nagradu je osvojio Diboa, koji je izabran u drugom krugu, sa šest glasova prema četiri. Konkurisali su još i Žan-Lik Koatelem i Olivije Rolen.

Diboa voli pse, sport, sređivanje kuće, sneg, Kanadu i svoj Tuluz. Rekao je da će ostati isti i posle osvajanja nagrade.

Pročitajte i >> SKD: inicijativa za bolji položaj književnosti i kuture u medijima i školi

U nagrađenoj knjizi Diboa govori o iskustvima zatvorenika u Kanadi, njihovim osetljivostima i osobenostima, spremnih na sve, ali u strahu od miševa ili zvuka makaza oko ušiju.

Nagradu Renodo osvojio je Silvan Teson, za delo Snežni panter.

– Izvukli su me iz šešira, kao zeca – rekao je Teson.

Njegova knjiga je nastala kao rezultat iskustva s putovanja na Tibet u društvu fotografa u potrazi za retkim panterom na pet hiljada metara visine.

Gonkurova nagrada

Gonkurova nagrada (franc. Le prix Goncourt) najveća je francuska književna nagrada. Dodeljuje je Akademija Gonkur od 1903. godine, autoru najboljeg francuskog proznog dela objavljenog te godine. Među dobitnicima su i slavni pisci kao što su Marsel Prust, Margerit Diras, Simon de Bovoar, Patrik Modijano i dr.

Novčani deo nagrade je simobličan i iznosi oko 10 evra, kolika je bila visina nagrade 1903. Razlog je taj što delo koje dobije nagradu omogućuje piscu književni ugled, kao i bolju prodaju dela, čineći svog vlasnika bogatašem u smislu zarade od prodatih tiraža.

Podelite sa prijateljima:
Share