Gojko Božović dobitnik književnih nagrada Kočičeva knjiga i Kočićevo pero

Gojko Božović. Foto: Stanislav Milojković

Gojko Božović ovogodišnji je dobitnik nagrada Kočićevo pero i Kočićeva knjiga, koje dodeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd.

Žiri u sastavu Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković donio je jednoglasnu odluku da Kočićevo pero za zimu 2018. godine koje se dodjeljuje za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi dodijeli književniku Gojku Božoviću za knjigu Mapa. Prestižna književna  nagrada Kočićeva knjiga koja se dodeljuje za cjelokupno književno stvaralaštvo takođe je pripala Gojku Božoviću.

O ovogodišnjem dobitniku Kočićevog pera i Kočićeve knjige, Gojku Božoviću, predsjednik žirija Nikola Vukolić je rekao:

– Za Gojka Božovića može se reći da je pisac širokog registra interesovanja. Započeo je poezijom, kao stvaralac i kritičar, uvijek blizu lirsko-kritičkog izraza u kojem je mogao da do maksimuma iskaže svoju stvaralačku individualnost, kreativni razmah, znanje, senzibilitet, koncentraciju intelektualne i emocionalne energije.

Kada se danas detaljnije zagledamo u stihove Gojka Božovića, nameće nam se Ričardsonov sud o poeziji: Bez poezije naša nauka će izgledati nepotpuna, najveći dio onoga što se smatra religijom i filozofijom zameniće poezija.

Misaono bogata, emocionalno vibrantna, podsticajno asocijativna poezija Mape odslikava ne samo kreativnu individualnost pjesnika nego i prostor i vrijeme, istoriju i jezik. Mogli smo zaključiti da između pjesnika i pjesme postoji znak jednakosti iako su i djelo i njegov tvorac promjenljivi. Iako je poezija Mape dubinsko ogledalo bića, duha, duše i srca, znanja i iskustva jedinke, inteligentniji čitalac će u zbirci prepoznati građevinu čiji su duboki temelji utisnuti u različitim slojevima vremena i događaja kroz koje je prošlo kolektivno biće utiskujući tragove u intelektualnu i emocionalnu matricu pojedinca koji ulazi u njegov sastav, čini njegovo živo tkivo.

Gojko Božović je čovjek svoga tla. U podsvjesnim nivoima bića zapamtio je sva prošla dešavanja koja je njegov narod preturio preko glave. Sva sjećanja sačuvana su u jeziku i slikama, ucrtana u mapu grada, predjela, neki nesagledivi prostor u kojem vrve životni usamljenici, obuzeti nedoumicom, neodlučnošću, samoćom i prazninom. Iako gleda otvorenim očima i grabi saznanja, čovjek odlazi praznih ruku jer se sve dešava suviše brzo, suviše brzo dolazi jesen kao neminovnost i početak kraja na koji nikako da se priviknemo. ( Doći će jesen/ Sve je već došlo/ I sve će doći/ Ima nekog reda u toj navici/ Ima neke mrzovolje u toj odlučnosti/)

Mapa Gojka Božovića je djelo u kojem se u uskom prostoru i krajnjom ekonomičnošću jezičkog materijala postiže bogatstvo, sugestivnost i punoća iskaza. To je knjiga koja plijeni svojom širinom, bogatstvom zvučanja i značenja riječi. Bogata zvučanjem i značenjem Mapa Gojka Božovića prilikom svakog novog čitanja izaziva u čitaocu drugačija doživljajna odjekivanja. 

Danas Gojko Božović predstavlja jedno od najznačajnijih imena našeg književnog prostora. Mislim da nema više nikakve sumnje da je on svojim cjelokupnim višedecenijskim književnim radom na najljepši način obilježio protekli period u našoj književnosti. Božović nije samo pjesnik, on je i sjajan esejista i kritičar. Jednostavno rečeno, Gojko Božović je stvorio raskošno književno djelo po čemu je prepoznatljiv i znan.

Zahvaljujući svojoj pronicljivosti i spisateljskom zanatu Gojko Božović je potvrdio svoj ugled u našoj književnosti i time zaslužio i ovogodišnju nagradu Kočićevu knjigu koja se dodjeljuje za cjelokupno književno stvaralaštvo – istakao je književnik Nikola Vukolić.

Nagrade su dobitniku uručene na svečanosti u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Podelite sa prijateljima:
Share