Francuska obeležava 70 godina od prvog izdanja “Malog Princa”

Mali princ
Mali princ

Francuska će serijom specijalnih izdanja ove godine proslaviti sedamdesetogodišnjicu kultnog romana “Mali princ” Antoana de Sent Egziperija, prenosi B92.

Među knjigama koje će tim povodom biti objavljene je i nova biografija slavnog francuskog pilota, tvorca u svetu čuvenog plavokosog vladara sićušne planete.

Roman “Mali princ”, o dečaku koji raspreda o svom životu među zvezdama, pilotu kome se avion pokvario nasred pustinje, prvi put je objavljen 1943. godine u Njujorku, istovremeno na engleskom i francuskom jeziku.

Od tada, prodato je više od 145 miliona primeraka širom sveta u prevodu na 270 jezika i dijalekata.
Sent Egziperi je misteriozno nestao 1944. godine tokom izviđačke misije. Imao je 44 godine i nije doživeo objavljivanje svoje knjige u Francuskoj 1946.

U čast poslave sedam decenija “Malog princa”, u Francuskoj će biti objavljena nova biografija poznatog pisca čiji je autor Viržil Tanaz, a biće reizdata i biografija “Sent Egziperi, Arhanđeo i pisac” Natali de Valijer.

Izdavačka kuća “Folio” će objaviti ograničeno izdanje knjige sa 24 crteža Sent Egziperija kao i verziju u vidu slikovnice. U prodaji je već i album sa audio snimkom romana iz 1954. u kojem je narator slavni francuski glumac Žerar Filip.

Narednih meseci očekuje se izdanje “Malog princa” u originalnom rukopisu kao i jedno elektronsko izdanje sa arhivskim crtežima i drugim manje poznatim materijalom.

Podelite sa prijateljima:
Share