FRAGMENTI BUĐENJA: Tragovima probuđenih misli

Poezija je oduvek bila, i biće, vid emotivnog razgolićavanja, čin kroz koji pesnik ili pesnikinja sa čitaocima nesebično i potpuno otvoreno dele fragmente svoje intime. Simbolično nazvana „Fragmenti buđenja“, pesnička zbirka Aleksandre Zolotić, objavljena u izdanju Nove Poetike, upravo predstavlja jedan takav skup ličnih fragmenata u kojima se individua budi kroz pesništvo, crpeći inspiraciju iz svakog kutka. 

Fragmenti buđenja

Ljubav kao fenomen je oduvek bila jedan od stubova poetskog ispoljavanja, te je kao tema našla svoje mesto i među stranicama pesničkog prvenca Aleksandre Zolotić. Pronalazeći inspiraciju u pogledu, blizini, zagrljaju drage osobe, kao i u trenucima tišine koje provedu zajedno, ona niže iskrene i tople stihove, slaveći ovo vanvremensko osećanje. 

Jednostavnost, neposrednost i iskrenost izraza je upravo ono što čitaocu upada u oči pri susretu sa njenim stihovima. Pisane nenametljivim tonom, uobličene u slikovite fraze čije svako slovo odiše najčistijim osećanjima, njene pesme veličaju snagu i moć ljubavi. 

Iz univerzuma nežnih reči lagano kreće da istražuje druge teme koje je nadahnjuju – umetnost, muzika i sam proces stvaranja pisanih dela. Kroz svoje pesme ona vodi razgovor sa rečima koje stvara, sa mislima koje joj nadolaze, sa belinom papira koju treba ispuniti (pravim) rečima. Proces koji u sebi krije mnoštvo trenutaka nadahnuća, nesigurnosti, radosti i tuge pesnikinja nesebično iznosi pred čitaoce, vodeći ih kroz najličnije i najkrhkije delove svoje ličnosti. 

Stilski raznovrsna, metrički raznobojna i tematski neograničena, njena poezija u sebi nosi ne samo skladne rime, već i naizgled neuobičajene sklopove stihova, u kojima je, uprkos haotičnoj površini, ispisana zaokružena misao. Iako se pesnikinja na momente preispituje, zadovoljno zaključuje da se onaj koji piše mora udobno osećati u onome i o onome o čemu piše, jer je to jedini način da pesme dosegnu dubine i pravi smisao. 

ISJEČAK KRUGA – pripovijest o apatiji i beznađu

Iako ponekad nepravedno bačen u senku, poetski vid obraćanja nastavlja da živi, razvija se i daruje nam nove perspektive, a to je upravo ono što „Fragmenti buđenja“ Aleksandre Zolotić potvrđuju. Kroz raznolike kanale, štampane i digitalne, poezija dopire do čitalaca, neprestano ih podsećajući da u ovom užurbanom vremenu zastanu, pogledaju sebe i svet oko sebe. Stoga, poput pesnikinje, ljudi treba da se prepuste talasima inspiracije, uhvate njene fragmente i probude ih, u kom god obliku njima najviše prija. 


Aleksandra Zolotić je završila Filološki fakultet, diplomirajući na smeru za kineski jezik i književnost, kao i srednju muzičku školu na odseku kontrabas. Priče i pesme su joj objavljene u preko 30 zbornika, kako štampanih, tako i digitalnih. “Fragmenti buđenja” u izdanju Nove Poetike je njena prva samostalna zbirka poezije. Nada se da će zajedno sa svojim suprugom, “majstorom tajanstvene svetlosti papira”, uspeti da stvori i pregršt novih i uzbudljivih svetova za svoje dvoje ljupkih i radoznalih mališana. Radi u marketinškoj firmi na poziciji pisca.

Podelite sa prijateljima:
Share