Finalni deo serijala „Poluživot“ SALI GRIN

Roman „Izgubljen i nađen“ britanske autorke Sali Grin, treći i finalni deo serijala „Poluživot“ iz žanra fantastike za mlade, nedavno je preveden na srpski jezik i objavljen u izdanju Evro Booka. Roman je sa engleskog prevela Jana Tufegdžić.

Ova knjiga nastavlja priču iz „Bele vrane“ i „Crnog srca“ koje su i kod mladih u Srbiji i širom sveta postigle veliki uspeh, s obzirom da je ovaj serijal ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najprevođeniji debitantski roman za čije su prevođenje prava prodata u 45 zemalja. Čitaoci i kritičari često porede serijal „Poluživot“ sa knjigama o Hariju Poteru, ocenjujući svet crnih i belih veštica u kome se dešava radnja „Poluživotu“ kao veoma sličan čarobnjačkom svetu u kome živi Hari Poter, ali i likove kao veoma originalne i nepredvidive. Čuvena produkcijska kuća Foks otkupila je prava za ekranizaciju ovog serijala i očekuje se snimanje prvog filma.

Trilogija „Poluživot“ smeštena je u modernu Englesku, zemlju zahvaćenu ratom između crnih i belih veštica koji se odvija naočigled „običnog“ stanovništva. Priča prati život dečaka Nejtana Birna, sina bele veštice preminule na porođaju i najmoćnijeg i najnasilnijeg crnog vešca u zemlji. Neprilagođen i nesnađen, Nejtan pokušava da pronađe pravu stranu dok ga i crne i bele veštice jure sa željom da mu naude – nigde nije siguran i nikom ne može da veruje.

„Izgubljen i nađen“ na trijumfalan način završava priču započetu kroz „Crno srce“ i „Belu vranu“ – Sada punoletni Nejtan nastavlja trku za svoj život. Lovci belih veštica napadaju i nijedan crni veštac više nigde nije siguran. Nejtan je moćniji nego ikad, ali nikom više ne veruje. Da bi zaštitio Alijansu od uništenja postaće njegova poslednja linija odbrane. Da bi sačuvao zajednicu koja ga mrzi rizikovaće da izgubi sve što voli.

Napisana veoma originalno i oštro, ova knjiga opravdala je visoka očekivanja koja su pred nju postavljena – ceo serijal najavljen je kao „novi Hari Poter“, čija je, mnogo brutalnija i oštrija verzija.

Sali Grin rođena je 1961. godine i živi u Vortingtonu sa sinom i mužem. Odustala je od uspešne karijere finansijskog stručnjaka kako bi se posvetila studijama kreativnog pisanja. Slobodno vreme najradije provodi u šetnjama po Velsu. Trilogija „Poluživot“, to jest prvi roman iz trilogije, „Bela vrana“, njen je književni prvenac, preveden na 45 jezika. Produkcijska kuća Foks otkupila je prava za snimanje filma po romanu „Bela vrana“.

Podelite sa prijateljima:
Share