Fidel Kastro – Moj život: Biografija u dva glasa

Nedavno je u izdanju Evro Booka objavljena knjiga Fidel Kastro – Moj život: Biografija u dva glasa koju potpisuje Ignasio Ramone, glavni urednik uglednog mesečnog časopisa Mond Diplomatik. U pitanju je uzbudljiva biografija Fidela Kastra, jednog od poslednjih velikih državnika i istinskih revolucionara, napisana na osnovu više od sto sati intervjua koje je autor obavio pred sam kraj Kastrovog života.

Knjigu je sa engleskog preveo Davor Stefanović.

U najdetaljnijem i najcelovitijem intervjuu koji je dao pred kraj života, Kastro je govorio o svom poreklu i školovanju, o početnim neuspesima Revolucije, prijateljstvu sa Če Gevarom i konačnoj pobedi nad diktatorom Batistom; o kubanskom viđenju događaja u Zalivu svinja, o svojim odnosima s desetoricom američkih predsednika, od Ajzenhauera do Džordža Buša.

Na osnovu više od sto sati razgovora, autor je zabeležio uzbudljivu biografiju Fidela Kastra, jednog od poslednjih velikih državnika i istinskih revolucionara, čoveka koji je više od pedeset godina vodio svoju zemlju i narod u nemogućim uslovima surovih sankcija.

„Kastro je jedan od najmudrijih ljudi koje sam sreo; on je preživeli (Don) Kihot. Divim se njegovoj Revoluciji, njegovoj veri u samog sebe i njegovom poštenju.“ Oliver Stoun

„Uvek krene gotovo nečujno, nesigurnom stazom, ali iskoristi svaku iskru, svaku varnicu da osvoji teren, malo–pomalo, dok na kraju ne zagrmi – i potpuno ovlada publikom.“ Gabrijel Garsija Markes

Ignasio Ramone je rođen u Redondeli (u španskoj pokrajini Galiciji) 1943. godine, a odrastao je u Tangeru (Maroko). Živi u Parizu, gde radi kao glavni urednik uglednog mesečnog časopisa Mond Diplomatik. Stručnjak za međunarodnu strategiju i geopolitiku i profesor teorije komunikacije na Univerzitetu Deni Didro u Parizu, Ramone je doktorirao semiologiju i istoriju kulture u Školi za visoke studije društvenih nauka, gde je bio učenik Rolana Barta. Osnivač ATTAC-a (Udruženja za taksaciju finansijskih spekulativnih transakcija i građansku akciju) i jedan od promotera Svetskog društvenog foruma. Od njegovih dela ističu se: La golosina visual/Vizualni slatkiš, Un mundo sin rumbo/Svet bez cilja, La tiranía de la comunicacíon/Tiranija komunikacije, Rebeldes, dioses y excluidos/Buntovnici, bogovi i odbačeni, Las guerras del siglo XXL/Ratovi XXI veka i Irak, historia de un desastre/Irak, istorija jedne katastrofe.

„Pre izvesnog vremena, kad smo razgovarali, upitao sam Vas kako mislite da izbegnete proširenje efekata liberalne globalizacije na Kubu, a Vi ste mi odgovorili:

„Strpljivo ćemo čekati da globalizacija propadne!“

Podelite sa prijateljima:
Share