Festival niške književne panorame u Domu omladine Beograda

Festival niške književne panorame Propovedanje vatre, održaće se u Domu omladine Beograda, u sali Amerikana, u petak 24. novembra sa početkom od 19 časova.

Festival niške književne panorame

Program festivala u 19 sati otvara beogradska premijera kratkometražnog poetskog filma: Distrofija bluz – dnevnik (ne)običnog života, biografska priča o mladom, talentovanom pesniku Aleksandru Vojinoviću.

Od 19:30 sati Festival će predstaviti izdanja Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, tokom kojeg će književni kritičar dr Aleksandar Kostadinović potpredsednik Društva, govoriti o književnom izdavaštvu u Nišu, sa posebnim osvrtom na rad niškog književnog časopisa Gradina, koji baštini tradiciju od 1900. godine.

Od 20 sati na programu je kratkometražni film o međunarodnoj 32. Književnoj koloniji Sićevo, a odmah nakon toga uz učešće Zvonka Karanovića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih književnih stvaralaca, biće priređena retrospektiva tri decenije ove ugledne književne manifestivacije i razgovor o književnoj nagradi Ramonda serbika, koja se dodeljuje za sveukupan doprinos srpskoj književnosti i kulturi.

Ove godine navršava se sedamdeset godina od izlaska prvog broja niškog književnog časopisa Gledišta, kao i punih sedam decenija rada Društva književnika i književnih prevodilaca Niša. Ovim povodom dr Ivan Cvetanović govoriće o niškom književnom životu od Fizizma do Nagrade Slaviša Nikolin Živković.

U velikoj završnici prvog Festivala niške književne panorame, pesnik Dalibor Popović Pop, govori poeziju Branka Miljkovića, a pijanista Dejan Ilijić, kompozitor sastava Eyot i Željko Ljubić Piti, gitarista grupa Goribor, premijerno izvode program autorske muzike Propovedanje vatre .

Moderator Festivala je novinar Dragan Gane Videnović.

Programu u Domu omladine će prisustvovati i članovi porodice pesnika Branka Miljkovića, a na maloj izložbi knjiga, pisci Branislav Janković i Ognjen Avlijaš će potpisivati primerke svojih knjiga.

Ulaz na festival se ne naplaćuje, ali organizatori mole sve goste da umesto kupovine karte pošalju makar po jednu poruku na humanitarni broj po svom izboru.

Podelite sa prijateljima:
Share