Festival knjige na otvorenom umesto Sajma knjiga

Da li će biti festivala knjige sredinom oktobra, kako planiraju izdavači, odlučiće Grad Beograd. Izdavači su uputili Gradu nekoliko predloga koji se odnose na moguće lokacije održavanja festivala i nadaju se što skorijem odgovoru.

Festival knjige

Izdavači traže šest dana prodaje knjiga na otvorenom pošto je Beogradski sajam knjiga odložen i od epidemiološke situacije zavisi da li će uopšte i biti organizovan u decembru, što je novi termin o kome razmišlja Odbor Sajma knjiga.

Interesovanje izdavača je, kako saznaje Nova.rs, veliko, a od lokacije će zavisiti koliko će njih učestvovati.

Kao prvi predlog pominje se Knez Mihailova ulica duž koje bi bili postavljeni štandovi sa knjigama što bi najviše odgovaralo izdavačima, jer se radi o frekventnom gradskom jezgru.

Među predlozima su i prostor ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu, Trg Nikole Pašića i Bezistan.

Ideja je da festival bude sredinom oktobra dok su vremenske prilike još pogodne.

S druge strane, izdavači su skeptični što se tiče održavanja Sajma knjiga i u više navrata su skratali pažnju na njegovu neisplativost i zdrastveni rizik koji sobom nosi održavanje takve manifestacije u ovim uslovima.

Zbog toga su odlučili da organizuju festival knjige na otvorenom uz sve mere predostrožnosti i svođenje rizika od zaraze na najmanji mogući nivo.


Zoran Hamović, predsednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i direktor Izdavačke kuće Clio u razgovoru za Nova.rs je istakao da nije ideja da se pravi alternativni Sajam knjiga:

– Mi u iznudici pravimo neku vrstu aktivnosti koju bismo voleli da zadržimo kao letnji festival knjige. Pomerili bismo ga u junu, ali ove godine, zbog pozicije u koju smo došli, napravili bismo ga sredinom oktobra. Festival knjige ni na koji način ne konkuriše Beogradskom sajmu knjiga. Nadamo se da ćemo dobiti dozvolu Skupštine grada, odnosno Opštine Stari grad. Planiramo i sajamske dane u drugim gradovima, kako ljudi van Beograda ne bi ostali uskraćeni za ovogodišnju, inače, tanku produkciju po broju naslova – rekao je Hamović i pojasnio da bi to bila vrsta “podrške knjižarama i bibliotekama u manjim gradovima”.

Podelite sa prijateljima:
Share