Festival ArtArea – književni i multimedijalni događaj

U Skoplju je od 14. do 16. maja održan književni festival ArtArea u organizaciji Izdavačke kuće Begemot.

festival ArtArea

Četvrto izdanje po mnogo čemu uzbudljivog književnog festivala „ArtArea“ ponudilo je sadržaja koji se tiču promocija knjiga, kao i medijske događaje – muzičke performanse, izložbe i projekcije filmova. Dakle, književni festival kome samo ime kaže da je važna arterija kulture u Skoplju, pretvorio se u multimedijalni događaj koji nudi sjajan i raznovrsan program za poklonike pisane reči, ali i vizualnih umetnosti.

Festival je kao i prošle godine trajao tri dana i ovog puta je bio smešten u novom prostoru, u dvorištu kafe-knjižarnice „Bukva“ (Slovo) izdavačke kuće Begemot.

Prvi dan festivala je započeo izložbom Jelene Belić, dok u popodnevnim satima su se odvijale dve videopromocije: romana „Pansion“ poljskog pisca Pjotra Pažinjskog i „Čekajući Bodženglsa“ francuskog pisca Olivieja Burdoa. Razgovor sa oba pisca je vodio glavni urednik Begemota Filip Dimevski. Pjotr Pažinjski je vrlo interesnatna književna pojava u Poljskoj, doktor humanističkih nauka i filozof. „Pansion“ je njegov debitantnski toman za koga je dobio nekoliko nagrada između ostaliih i nagradu Evropske unije za književnost. Francuski pisac Olivije Burdo ima vrlo interesantnu biografiju čoveka koji se grčevito probija kroz život radeći razne poslove, ali koji se ipak na kraju vraća svojoj najvećoj ljubavi – književnosti. Njegov nagrađivani roman „Čekajući Bodžinglsa“ je postao vrlo popularan.

festival ArtArea
Vesna Lemaić

Večernji sati prvog dana festivala su bili posvećeni predstavljanju slovenačke spisateljice Vesne Lemaić i njenog dela, spisateljice koja je u tom trenutku bila na rezidencijalnom boravku u okviru programa Reading Balkans u Skoplju. Vesna Lemaić je jedna od najinteresantnijih slovenačkih prozaistkinja, autorka sjajnih kratkih priča i aktivistkinja za ljudska prava. Razgovor sa njom je vodio pisac Vladimir Jankovski. Na kraju ovog festivalskog dana bio je promovisan roman Saše Ognenovskog inspirisan pozorištem „Turneja“ objavljen u izdanju izdavačke kuće „Begemot“. O svom romanu Ognenovski je razgovarao sa istaknutim makedonskim pesnikom i prozaistom Vladimirom Martinovskim. Roman „Turneja “ je deo edicije „Naše malo“ izadavčke kuće „Begemot“.

Drugi dan festivala je bio otvoren vrlo interesantnim bazarom rukotvorina makedonskog studentskog etnološkog društva i socijalnog preduzeća „Esnaf“, dok je u popodnevnim satima promovisana zbirka putopisa „Napoznata Makedonija“ makedonskog putopisca, prevodioca, novinara, turističkog vodiča i fotografa Vaska Markovskog. Naime, radi se o zbirci vrlo interesantnih putopisa i reportaža objavljenih tokom dugog niza godina u različitim makedonskim časopisima. Fotografije oslikavaju likove i mesta i Makedoniji koji su svedočanstvo o tajanstvenoj istoriji ove zamlje. Knjiga je objavljena u ediciji „Na putu“ izdavačke kuće „Begemot“, a promovisala ju je književna kritičarka i voditeljka Aleksandra Jurukovska. U večernjim satima se na programu Festivala bio muzičko-pesnički performans grupe „Okrugli sto“ i nastup mladih pesnika Izdavačke kuće „PNV Publikacije“. Uz inspirativnu muziku „Okruglog stola“ čuli su se lirski i reflektivni stihovi pesnika među kojima su: Andrej Al-Asadi, Dimitra Arnaudova, Pavlina Atanasova, Iva Damjanovska, Dimet Danov, Ivana Jovanovska, Igor Ulčar, Ljubica Šopova i drugi interesantni pesnici i pesnikinje koji su govorili o ljubavi, smislu života i tegobama ljudske nesavršenosti.

Sašo Ognenovski i Vladimir Martinovski

Naravno, Festival „ArtArea“ u svakom svom izdanju misli i na svoje najmlađe čitaoce, pa tako je treći dan u podnevnim satima bio posvećen knjigama za decu gde su najmlađim čitaocima bile predstavljene knjige „Anton gnjuri“ nemačke spisateljice Milene Baiš i „Zabranjeno je da se čita Luis Kerol“ španskog pisca Diega Arboleda, kao i video-promocija edicije „Vrteleška“ (Ringišpil) izdavačke kuće „Begemot“. „Zabranjeno je da se čita Luis Kerol“ govori o bračnom paru iz Menhetna koji traži dadilju za svoju jedinicu, koja bi bila ozbiljna, ali koja bi znala da laže, dok „Anton gnjuri“ govori o dogodovštinama dečaka Antona koji je slobodouman i koji voli da otkriva neobične prijatelje i u realnom i u virtualnom svetu. Večernji sati zadnjeg dana ovog festivala su bili posvećeni filmu. Premijerno je prikazan film „Zikr – derviški verski obred u Skoplju“ i vođen je razgovor sa Ametom Selimom, šejhom u rifaitskom tarikatu i glavnim protagonistom u filmu, kao i sa Filipom Jordanovim, etnologom i snimateljem i Viktorom Trajanovskim, etnologom i autorom filma. Festival je zatvoren projekcijom kratkih filmova: „Javiću se tvom ocu“, „Farmer’s Blues”, „Vera“ i „Bez ljubavi“ mladih filmskih reditelja Leona Ristova, Ibera Dearija, Verice Nedeske i Dine Dume.

„ArtArea“ je festival koji vodi veliku granu krvotoka književnosti i medija u Skoplju. Svojom inovativnošću i izvanrednim sadržajima po četvrti put postaje značajni kulturni događaj u Severnoj Makedoniji. Njegov kompleksan i posve interesantan koncept je podržalo Ministarstvo za kulturu Severne Makedonije, grad Skoplje i program Kreativne Evrope.

Piše: Sašo Ognenovski

Podelite sa prijateljima:
Share