Evropska nagrada za književnost – pisci u užem izboru

Evropska nagrada za književnost prepoznaje nove književne glasove koji dolaze iz 41 zemlje među kojima je i Srbija. Ove godine u užem izboru, kao predstavnici Srbije, našli su se romani “Hostel Kalifornija” Zvonke Gazivode, “Zamalek” Dejana Tiaga Stankovića, “Podstanar” Filipa Grujića i “Prekrasne ruševine” Sava Stijepovića.

Evropska nagrada za književnost
euprizeliterature.eu

U žiriju koji je odlučivao o tome koje će se knjige iz Srbije naći ove godine u konkurenciji bili su urednica Akademske knjige Bora Babić, urednik IK Booka Ivan Bevc, urednica i prevoditeljka Ana Pejović i pesnik, književni kritičar i izdavač Nenad Šaponja – predsednik žirija.

Još trinaest zemalja sa ukupno 51 autorom učestvuje u trci za ovo priznanje. Pored pisaca iz zemalja članica Evropske unije, za nagradu mogu da konkurišu i autori iz drugih evropskih zemalja, a ove godine na listi nominovanih našli su se i stvaraoci iz Tunisa.

Evropska nagrada za književnost ustanovljena je 2009. godine kako bi se ukazalo na različitost glasova u savremenoj beletristici, ali i da bi se podstaklo međusobno upoznavanje književnosti koja nastaje na različitim jezicima.

Prema propozicijima, iz svake od 14 zemalja bira se jedan laureat. Njemu pripada novčana nagrada od 5.000 evra, kao i podrška fondova za prevođenje na druge jezike i promociju u drugim zemljama.

Među dobitnicima Evropske nagrade za književnost ranijih godina našli su se i Jelena Lengold sa knjigom Vašarski mađioničar, Uglješa Šajtinac sa knjigom Sasvim skromni darovi i Darko Tuševljaković sa romanom Jaz.

Laureati prestižnog priznanja biće proglašeni 18. maja, najavili su organizatori.

Kompletnu listu nominovanih autora i autorki po zemljama možete videti >> OVDE.

Podelite sa prijateljima:
Share