Evro Book na Frankfurtskom sajmu knjiga

Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu jedna je od najvećih svetskih kulturnih manifestacija i ujedno najznačajniji sajam knjiga na svetu. Frankfurtski sajam ove godine proslavlja 70 godina postojanja, a u pet dana trajanja Sajma, predstaviće se više od 7100 izlagača iz više od 100 zemalja. Počasni gost ovogodišnjeg Sajma je Gruzija. Međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu prošle godine posetilo je 286.425 ljubitelja lepe književnosti koji su imali priliku da posete preko 4.000 događaja za vreme trajanja Sajma. Očekuje se da ove godine Sajam poseti preko 300.000 ljudi, a da o njemu izveštava 10.000 novinara i blogera.

Ovo je događaj godine za sve izdavače, pisce, ilustratore i dizajnere, jer se svi oni trude da na ovom Sajmu predstave svoja najnovija izdanja i inovacije u izdavaštvu i dizajnu. Izdavači se takmiče u mnogo čemu – raskošnoj arhitekturi štandova, lepo dizajniranim koricama knjiga i broju sastanaka koje će održati, a sve to se preliva u najvažnije takmičenje koje se održava u sklopu Frankfurtskog sajma – takmičenje u broju prodatih prava, jer se smatra da se tokom ove manifestacije dogovaraju i potpisuju ugovori vredni više stotina miliona evra.

Ove godine su organizatori u saradnji sa Nemačkom asocijacijom izdavača i knjižara osmislili kampanju koja za cilj ima podizanje svesti o značaju i zaštiti ljudskih prava. U tom smislu su pozvali ostale izlagače da na svojim štandovima pored kataloga svojih izdanja imaju i brošure koje govore o zaštiti univerzalnih ljudskih prava čime su organizatori pokazali društvenu odgovornost i dali jednu humanitarnu notu celokupnom događaju.

Evro Book se i ove godine predstavlja na najvećem svetskom sajmu knjiga u Frankfurtu. Evro Book, Kreativni centar i Pčelica već godinama samostalno izlažu na Frankfurtskom sajmu i iz godine u godinu ostvaruju sve više uspeha na polju prodaje autorskih prava. Ove tri kuće ujedno su i jedne od retkih samostalnih izlagača iz jugoistočne Evrope na sajmu i njihovi štandovi su veoma posećeni, a knjige i ilustracije veoma tražene među izdavačima iz drugih delova sveta.

Izdavaštvo je jedna od retkih grana industrije u kojoj je Evropa ispred ostalih kontinenata. Evropski izdavači i dalje diktiraju trendove u izdavaštvu – skandinavske agencije potpisuju desetine ugovora o prodaji autorskih prava za romane i pre nego što budu objavljeni, španske, francuske i italijanske dečje knjige su veoma prepoznatljive i dostupne, a uticaj britanskih izdavača na izdavaštvo je čak i veći nego pre. Kulturna saradnja je ono što najviše zbližava narode Evrope i što bi naša država trebalo više da iskoristi. Pomaganjem i promovisanjem srpskih izdavača
na velikim međunarodnim sajmovima knjiga, država razvija kulturnu diplomatiju i ujedno stvara mnoštvo poslovnih prilika za domaće izdavačke kuće, poručuju iz Evro Booka.

Podelite sa prijateljima:
Share