Eseji Čarlsa Simića: “Gledaj dugo i netremice”

Naslovna_Č_Simic_Gledaj dugo i netremiceKako je najavljeno u avgustu prošle godine, Izdavačka kuća Arhipelag objavila je novu knjigu eseja Čarlsa Simića “Gledaj dugo i netremice” u prevodu Ivice Pavlovića, Vesne i Draška Roganovića.

Eseji Čarlsa Simića u knjizi “Gledaj dugo i netremice” predstavljaju strašno i lucidno svedočanstvo o iskušenjima modernih vremena od marginalizacije kulture do obesti i manipulativnih strategija politike (>> odlomak).

Pisani u poslednjih nekoliko godina, uvek sa konkretnim povodom, ovi eseji su nedvosmislen odgovor velikog pesnika i esejiste na političke, društvene i kulturne izazove koji oblikuju sliku našeg vremena. Simić se u ovim esejima pokazuje kao oštar kritičar i nepotkupljiv svedok.

U knjizi “Gledaj dugo i netremice” Simić, između ostalog, govori o političkoj neodgovornosti, o vojnim intervencijama, o tome ko su danas autentični svedoci užasa, o nestanku javnog dobra iz javnih politika, o novom globalnom talasu pesimizma, o marginalizaciji znanja, o javnim bibliotekama koje se u Sjedinjenim Američkim Državama sve češće zatvaraju, o filmovima koje ne možemo zaboraviti ili o slikama i prizorima savremenog sveta koje ne smemo prećutati.

Uporedo sa kritičkom slikom savremenog trenutka, Simić oživljava vlastita sećanja na odrastanje u Beogradu ili pak na život u Evropi i potom u Americi.

Govoreći o nastanku knjige eseja “Gledaj dugo i netremice”, Simić je rekao:

“Ovi eseji bave se mnoštvom tema i pisani su u toku sedam godina. Svi ti tekstovi sada su sakupljeni i pretvoreni u knjigu zahvaljujući mom izdavaču u Beogradu. Mnogo ovih tekstova koje sam napisao u vezi su sa mojim životom, tako da se čine kao delovi nekakve autobiografije. S druge strane, društvo u SAD je visoko polarizovano. Nejednakost u prihodima između bogatih i nas, svih drugih, toliko je velika da naš politički sistem više niti funkcioniše niti se može popraviti. Neki se veoma uznemire zbog mojih tekstova i siguran sam da bi voleli da me zadave, samo kada bi mogli. Neki drugi, moji čitaoci, vole me upravo zbog onog o čemu govorim i pišem”.

Prema mišljenju Vesne Roganović, jednog od prevodilaca knjige, iza svakog od ovih eseja vidi se jedan bogat i vitalan život, ali i autentičan pogled na svet koji vrlo često ide protiv svake struje.

Čarls Simić rođen je u Beogradu 1938. godine, i jedan je od najznačajnijih savremenih svetskih pesnika i esejista. Njegova reprezentativna knjiga izabranih i novih pesama “Iščekujući presudu” objavljena je na srpskom jeziku pre tri godine. Za poeziju i esejistiku dobio je neke od najvažnijih nagrada, među kojima se nalaze i Pulicerova nagrada, Nagrada „Edgar Alan Po“, Nagrada Američke akademije, Međunarodna Grifinova nagrada za poeziju, Nagrada „Valas Stivens“, Nagrada Poeta Laureatus Kongresne biblioteke u Vašingtonu ili Medalja „Robert Frost“ za životno delo u poeziji.

Podelite sa prijateljima:
Share