Endi Vir: “Marsovac”

Marsovac, Endi VirIzdavačka kuća Evro-Giunti predstavila je roman “Marsovac” Endija Vira, koji je na srpski prevela Jana Tufegdžić.

Debitantski roman autora Endija Vira (Andy Weir), bestseler Njujork tajmsa, govori o sudbini astronauta koga posada svemirskog broda greškom zaboravlja na planeti Mars. Mark Vatni, astronaut iz misije Ares, sticajem nesrećnih okolnosti ostao je na Marsu, a posada njegovog broda ubeđena je da je Mark skončao na Crvenoj planeti. Ali Vatni je odlučio da se ne preda…

“Pretpostavljam da će na kraju neko ipak naći ove beleške. Možda za sto godina… Samo da se zna: nisam umro šestog sola. Ostatak posade je svakako mislio da sam skončao i ne mogu da ih krivim. Možda će zbog moje smrti proglasiti Dan nacionalne žalosti, možda će na mojoj stranici Vikipedije pisati: Mark Vatni je jedini čovek koji je umro na Marsu. I verovatno će biti u pravu. Zato što ću sigurno umreti ovde. Onda, da vidimo… Odakle da počnem?”

Komično i napeto, ovo delo je privuklo veliku pažnju čitalaca i kritike širom sveta, dobivši nominacije za naučnofantastični roman godine, a za 25. novembar naredne godine zakazana je filmska premijera Marsovca, u režiji Ridlija Skota, sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi, saopštila je Izdavačka kuća Evro-Giunti.

Podelite sa prijateljima:
Share