Emisija BRANKO MILJKOVIĆ: POHVALA SVETU na kanalu FCS

Televijziska emisija Branko Miljković: Pohvala svetu snimljena je 1976. godine, u režiji Slobodana Šijana, a rađena je za dramsku redakciju Televizije Beograd.

emisija Branko Miljković
Branko Miljković

Filmski centar Srbije je krajem aprila 2020. na svom YouTube kanalu učinio dostupnim kratke filmove legendarnih srpskih reditelja. Emisija Branko Miljković: Pohvala svetu snimljena je filmskom tehnikom na 16mm traci.

U vreme kada je nastala ova emisija, posvećena jednom od najznačajnijih srpskih pesnika, bili su veoma popularni takozvani poetski recitali od kojih su neki snimani u studiju, elektronskim kamerama u sistemu, a neki filmskom kamerom.

Scenario za ovu televizijsku emisiju napisao je Radomir Putnik, o pesniku je pričao Vuk Krnjević, a glumci koji su govorili Miljkovićeve stihove su bili Rada Đuričin i Miki Manojlović.

Sećajući se rada na stvaranju emisije Branko Miljković: Pohvala svetu Slobodan Šijan kaže:

„Jedan od prvih poslova koje sam radio za dramski program bila je emisija Sunce te čuva o Vasku Popi. Pohvala svetu bila je druga emisija tog tipa koju sam radio i bila je o Branku Miljkoviću. Imao sam zadovoljstvo da sarađujem sa Mikijem Manojlovićem i Radom Đuričin koji su recitovali Miljkovićeve stihove. Recitali su smatrani koskom, većina je smatrala da se u toj formi ne može bog zna šta napraviti. Međutim, meni su ta dva recitala ipak omogućila da radim sa glumcima polusatnu formu i da sa dramskom redakcijom nastavim saradnju i kasnije snimim četiri-pet srednjemetražnih igranih filmova.“

Slobodan Šijan, reditelj kultnih ostvarenja „Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“ i „Davitelj protiv davitelja“, počeo je krajem 2019. godine snimanje svog novog filma „Budi Bog s nama“. Novi film proslavljenog srpskog reditelja nastaje kao koprodukcija Srbije (Gargantua films), Hrvatske (Maksima film i Jaako dobra produkcija), Slovenije (Studio Virc), Crne Gore (Artikulacija film), Češke (Sirena film), Bugarske (Čučkov braders) i Rumunije (Mikrofilm). Projekat ovog filma podržan je od Filmskog centra Srbije i programa „Medija – Kreativna Evropa“.

U nastavku pogledajte emisiju:

Podelite sa prijateljima:
Share