ELFRIDE JELINEK napisala komad o Trampu: “Jednostavno, ne mogu da razumem glupost”

Elfride Jelinek

Elfride Jelinek. Foto: fembio.orgElfride Jelinek, austrijska spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost, napisala je za nekoliko nedelja pozorišni komad u kojem opisuje izbor američkog predsednika Donalda Trampa, a taj tekst nedavno je prvi put pročitan u Njujorku.

Komad preveden na engleski “On the Royal Road: The Burgher King” (“Na kraljevskom putu – Kralj burgera”) govori o smislu izbora Donalda Trampa i kakvo je sadašnje društvo.

Delo je napisano na jeziku u kojem su reči i rečenice deo velike slagalice. Glumica koja je čitala komad u Njujorku Maša Dejkik izjavila je da delo izgleda kao apstraktno slikarstvo.

Glavni lik je lik iz čuvenog Mapet šoua, marioneta prasica Pigi, koja se slepa i s krvavim licem pita kako li izgleda njen “kralj” Donald Tramp. Kralj je prasici uništio prošlost, oduzeo budućnost da bi se vratila u sadašnjost, navela je književnica.

Prevodilac komada Gita Honeger je rekla da je Trampov izbor “brutalan, svemoćan i neuhvatljiv” a podseća na “dolazak nacista na vlast”.

Prema njenim rečima, intelektualci u vreme nacizma nisu ni “sanjali” da bi neko s takvim “duhom, ponašanjem i prazninom mogao jednog dana da postane predsednik”.

– Kad bih morala da opišem komad, postavila bih pitanje – Kako shvatiti Trampa? Jednostavno ne mogu da razumem glupost – rekla je Elfride Jelinek.

Spisateljica rodjena 1946 godine i koja živi u Beču, autor je dela “Ljubavnice”, “Isključeni” i “Učiteljica klavira”, prema kojem je 2001. reditelj Mihael Haneke snimio istoimeni film sa Izabel Iper u glavnoj ulozi.

Dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2004 godinu. Zbog socijalne fobije nije došla na primi nagradu i izbegava svako pojavljivanje u javnosti.

Njen pozorišni komad će imati premijeru u oktobru u Hamburgu.

Izvor: Blic.rs

Podelite sa prijateljima:
Share