Elektronska izložba o Maksimu Gorkom

Povodom obeležavanja 150 godina od rođenja Alekseja Maksimoviča Peškova, poznatijeg kao Maksim Gorki (Nižnji Novgorod, 1868 – Moskva, 1936), ruskog i sovjetskog pisca, osnivača književnog metoda socijalističkog realizma i političkog aktiviste, Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Postavka, koju čini izbor dela i literature o Maksimu Gorkom, može se pogledati od 5. do 31. januara 2018. godine na veb sajtu Biblioteke. Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.

Maksim Gorki bio je protivnik carske vlasti, u prvim komešanjima 1905. godine otvoreno je ustao protiv postojećeg poretka. Rusiju je napustio 1906, da bi se vratio 1913, nakon egzila u Italiji. Godine 1921, razočaran i u revoluciju, ponovo je emigrirao u inostranstvo da bi se na lični Staljinov poziv 1929. vratio u Sovjetsku Rusiju. Iako je slavljen po povratku, bio je u nekoj vrsti kućnog pritvora od 1934. do smrti.

Gorki je stekao slavu već svojim prvim tekstovima skrenuvši na sebe pažnju Tolstoja i Čehova, pa i inostranih književnih krugova. Njegov književni opus čine mnogobrojne pripovetke, među kojima su najpoznatije Makar Čudra, Dve skitnice, Život u plavom, romani Foma Gordejev, Gradić Okurov, Život Matveja Kožemjakina, Mati, pozorišni komadi Malograđani, Na dnu, Letnjikovac, Deca sunca i autobiografska trilogija Detinjstvo, Među ljudima i Moji univerziteti.

„Strast njegovog pripovedanja, vihorni ritam rečenice, umetnost vođenja dijaloga, smisao za crni humor, pa i volterovska ironija, čine ga i danas našim savremenikom.” (Dr Miloš Konstantinović)

Izložbu možete pogledati na >> sajtu Biblioteke Matice srpske.

Podelite sa prijateljima:
Share