Elektronska izložba o Bulgakovu u Biblioteci Matice srpske

Mihail Afanasjevič Bulgakov

“Rukopisi ne gore!”

– Mihail Afanasjevič Bulgakov –

Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu posvećenu  Mihailu Afanasjeviču Bulgakovu (1891-1940), od čijeg se rođenja navršava 125 godina.

Postavka se može pogledati do 28. aprila 2016. godine u javnom katalogu Biblioteke, a čini je izbor Bulgakovljevih dela i literature o njemu.Izložbu prate i odabrane fotografije iz života Bulgakova.

Autorka postavke je Ivana Grgurić, a urednik Selimir Radulović.

Kompletnu elektronsku izložbu igrađe sa signaturama možete pogledati na sajtu >> Biblioteke Matice srpske.

Mihail Afanasjevič Bulgakov, prozaista i dramski pisac, jedno je od najznačajnijih imena svetske književnosti. Rođen je u Kijevu 1891, a od 1921. živeo je u Moskvi. Završio je medicinu i nekoliko godina radio kao seoski lekar. U književnost je ušao kao autor humorističkih i satiričnih feljtona. Među njegovim ranim pripovetkama, pisanim većinom u realističkom ključu, bilo je i onih sa elementima fantastike i groteske.

Pisao je romane, pripovetke i drame, baveći se, najčešće, temama stvaralaštva i sukoba umetnika i vlasti.

Bulgakovljevo remek-delo, filozofsko-poetski roman “Majstor i Margarita” (1969), predstavlja vrhunac ruske umetnosti 20. veka i “jednu od onih knjiga koje razni ljudi čitaju na razne načine, koju vole na razne načine i u kojoj svaki čovek nalazi nešto za sebe” (M. Čolić).

Mihail Afanasjevič Bulgakov umro je u Moskvi 1840. godine. Svojim “fantastičnim realizmom”, filozofijom života i umetnosti izvršio je snažan uticaj na razvoj sovjetske i svetske literature, prenose mediji.

Podelite sa prijateljima:
Share