Elektronska izložba građe o Branislavu Nušiću

Pisci_Branislav_Nušić
Branislav Nušić. Foto: politika.rs

“On je ćaskalo i spadalo, ćeretalo i čevrljalo, kao stari Atenjani i moderni Parižani… On nije šaljivčina zanatom, već rođenjem i temperamentom, vječno gotov na šegu i burgiju…” – A. G. Matoš –

Ove godine obeležava se 150 godina od rođenja Branislava Nušića. Tim povodom Biblioteka Matice srpske je na osnovu građe iz svojih zbirki priredila izložbu posvećenu ovom komediografu i pripovedaču.

Kao i prethodne izložbe, i ova se sastoji iz popisa dela i literature sa signaturama, kao i fotografija koje ilustruju značajne trenutke iz piščevog života.

Branislav Nušić rođen je 20. oktobra 1864. godine kao Alkibijad Nuša. Bio je srpski književnik i komediograf. Pisao je drame, romane, priče i eseje. Radio je i kao novinar i diplomata.

Nušić je diplomirao pravo u Beogradu, a tokom studija je godinu dana proveo u Gracu.

Zbog pesme “Dva raba” objavljene u Novom beogradskom dnevniku, bio je osuđen na dve godine zatvora.

Od 1889. godine radio je kao pisar konzulata u Bitolju. Na jugu Srbije i u Makedoniji proveo je 10 godina. Iz tog perioda potiču “Pisma konzula” u kojima Nušić opisuje položaj srpskog stanovništva u poslednjim godinama vladavine Osmanlijskog carstva.

Branislav-Nušić-i-UO
Branislav Nušić sa članovima UO Narodnog pozorišta: Milovanom Glišićem, Dragomirom Brzakom, Jankom Veselinovićem i Stevanom Sremcem. 1901. Foto: bms.ns.ac.rs

1904. B. Nušić je bio postavljen za upravnika Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a 1905. se seli u Beograd gde je radio kao novinar. Osim pod svojim imenom i prezimenom, objavljivao je tekstove pod pseudonimom Ben Akiba.

1913. osnovao je pozorište u Skoplju, a od 1915. tokom Prvog svetskog rata, boravio je u Italiji, Švajcarskoj i Francuskoj.

Posle rata Nušić radi u ministarstvu prosvete, i koa upravnik Narodnog pozorišta u Sarajevu. 1927. godine vraća se u Beograd.

1933. Branislav Nušić je izabran za redovnog člana Srpske kraljevske akademije.

Preminuo je 19. januara 1938.

Branislav Nušić je bio plodan pisac koji je ostavio iza sebe dela univerzalne vrednosti, koja ni vek od objavljivanja ne gube na aktuelnosti. Njegove komedije: “Gospođa ministarka”, “Narodni poslanik”, “Ožalošćena porodica”, “Mister Dolar”, “Pokojnik”, “Svet”, “Dr.”, “Sumnjivo lice” i mnoge drugei danas se igraju u pozorištima širom Srbije. Ko nije čitao “Hajduke”, roman u kome je tako jasno opisana slika detinjstva? Ili “Autobiografiju” koju pisac završava ženidbom “nalazeći da posle ženidbe čovek i nema autobiografiju”…

Izložba građe o Branislavu Nušiću može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke Matice srpske od 17. marta do 22. aprila 2014.

Izložbu u PDF-u možete preuzeti >> ovde.

Sinhro.rs

Podelite sa prijateljima:
Share