Ekološki angažovana književnost: „Na veslu priča“

NaVesluPrica_ilustracija01

Možemo li da se zaustavimo i osetimo prirodu?

Znaš da plivaš? Koju reku pratiš? Patiš kad priroda trpi?

Osećaš li mir? Ili te plaši voda? Ideš li bos?

Od 14. jula do početka novembra, svakog utorka od 9:30 i 15:30 na programu RTS2, biće emitovana serija “Na veslu priča”, u produkciji Udruženja „Šta hoćeš“, koja originalnim pričama eminentnih srpskih pisaca različitih generacija nameće temu ekološke svesti.

Prvih sedam epizoda serije „Na veslu priča“ snimljene su na rekama Kolubari i Savi, koje su prirodnu snagu pokazale pogubnim poplavama prošle godine. Originalni koncept koji pred eminentne književne stvaroce postavlja izazov originalne besede u prirodnoj atmosferi reke, sa veslom u ruci, već je privukao značajnu pažnju gledalaca premijernim emitovanjem.

Žive maštovite reči i zapleti stvaraoca različitih generacija snimljene su korišćenjem svih prednosti HD tehnologije i uz originalnu autorsku muziku svaka epizoda ove svojevrsne video književne antologije daje potpuno poseban uvid u prirodno.

Dugogodišnji urednik RTS-a, dramaturg, književnik i reditelj Vladimir Andrić, jedan od autora „Na veslu priča“, smatra da je najvažnije ne prestati biti radoznao: „Kreativni rad podrazumeva stalnu otvorenost za eksperiment. Snimanje sa „Šta hoćeš“ ekipom, ta „gerila“, uzbuđenje rizika testiranja svoje koncentracije i izvođačke strane, ostala mi je u divnom sećanju. Ozbiljno smo se igrali. Potpuno lična priča, kao i ona koju sam ispričao na reci u kojoj sam naučio da plivam. Veoma mi je drago da serija nastavlja da živi.“

Tematika priča, od pune metafore, senzualnosti iskustva, drami doživljaja, do bajke i remininscencije osnovnih kodova detinjstva, sve za i o prirodi, prevazilazi zadate jednostavne okvire i ostaje trajan zapis o našem kolektivnom razmišljanju i odnosu sa životnom sredinom.

Prvih sedam epizoda biće ponovo prikazano tokom jula i avgusta. Novi nastavak serijala, devet epizoda proizvedenih 2015. godine, u kojima su veslo na reci Savi u Beogradu uzeli neki od najzanimljivijih prestoničkih književnika različitih generacija, premijerno će biti emitovan od 1. septembra 2015. godine u istom terminu.

Reditelj, producent, autor originalnog koncepta: Rastko Šejić
Kompozitor, montažer tona: Vladimir Lešić
Kamera: Boris Nestorović, Časlav Petrović
Kolor korekcija i post: Milan Pejnović
Dizajner: Zoran Mujbegović
Organizator snimanja: Aleksandar M. Popović
Spiker: Aleksandar Novaković
Lađar: Kosta Milovanović
Intro animacija: Kosta Milovanović, Miroslav Spajić
Projekat podržala: Gradska opština Obrenovac

Podelite sa prijateljima:
Share