Dvojno državljanstvo – novi roman i gostovanja Nine Jaržikov

Ove nedelje (od ponedeljka do petka) u Beogradu i Srbiji boravi Nina Jaržekov, francuska književnica čiji je roman Dvojno državljanstvo prošle godine dobio Nagradu “Flor”.

Tokom boravka u Srbiji, gde je gost Molijerovih dana, Francuskog instituta i Arhipelaga, Nina Jaržekov će imati susrete sa čitaocima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu i Subotici.

Roman Dvojno državljanstvo

Roman Dvojno državljanstvo / Double Nationalité objavljen je na francuskom u septembru 2016. i za ovu knjigu Nina Jaržekov je dobila nagradu Prix de Flore 2016. Prava za srpsko izdanje knjige otkupio je Arhipelag, a knjiga će na srpskom jeziku biti objavljena u izdanju u oktobru 2017. godine u prevodu Katarine Trajković.

Srpsko izdanje romana Dvojno državljanstvo u Arhipelagu biće prvo svetsko izdanje ove knjige izvan Francuske.

Dvojno državljanstvo je priča o ženi koja pari od amnezije a obrela se na aerodromu, s dva pasoša, dve kulture, dva jezika.

Budiš se na aerodromu. Ne znaš ko si, ni kuda ideš. Imaš u torbi dva pasoša. Nosiš sjajnu krunu, a osećaš se kao ukradeni auto. Znaš napamet sve pesme Enrika Masijasa. Ti si obična devojka. Šta radiš? Kako iz ove amnezije osmisliti život? Ponoviti ga? Iako su to, u stvari, bila dva života? Tema novog romana Nine Jaržekov prati odgovore na sledeća pitanja: kako se nositi sa dve kulture, sa dva jezika, sa dva senzibiliteta, kako, u stvari, voditi dvostruki život? Ili, s druge strane, kako podržati zemlju u kojoj živimo kada se ona, po svemu sudeći, sprema da usvoji Zakon o zabrani dvojnog državljanstva?

Program gostovanja

Nina Jaržekov je juče bila gošća Biblioteke Matice srpske, dok će danas posetiti Srpski PEN centar (u 15 časova) i Francuski institut (od 18 časova). U sredu, u 10 časova, u Trećoj beogradskoj gimnaziji biće održana radionica krativnog pisanja sa Ninom Jaržekov. U nastavku pogledajte kompletan program koji će biti realizovan u Subotici, Kragujevcu i Nišu.

Dvojno državljanstvo
Nina Jaržekov

Sreda, 17. maj
10.00h Beograd, Treća beogradska gimnazija, Njegoševa 15
Radionica kolektivnog pisanja sa Ninom Jargekov

18.00h Subotica, Klein House social bar & art gallery, Štrosmajerova
Ukršteni pogledi: Nina Jaržekov i Sedrik Gra
Učestvuju: An-Loren Viguru i Katarina Trajković

Četvrtak, 18. maj
12.15h Kragujevac, Filološko umetnički fakultet
Književni razgovor: Nina Yargekov
Učestvuju: Katarina Melić i Gojko Božović

18.00h Beograd, Francuski institut, Knez Mihailova 31
Predstavljanje: Nina Jaržekov
Učestvuju: Gojko Božović, Katarina Trajković, Nađa Đurić

Petak, 19. maj
18.00h Niš, Narodna biblioteka „Stevan Sremac“
Književni razgovor: Nina Jaržekov
Učestvuju: Gojko Božović, Katarina Trajković, Nermin Vučelj

Nina Jaržekov je francuska književnica mađarskog porekla. Sociolog, romanijer, prevodilac. Doktorirala je iz oblasti sociologije prava. Predaje na univerzitetu. Pruža i obuku za socijalne radnike koji rade s porodicama u teškoćama. Takođe je francuski-mađarski i mađarski-francuski prevodilac iz sudske administracije. Dobitnik je „Mission Stendhal“ (2012), stipendije francuskog Nacionalnog centra za knjigu (2013), kao i Nagrade Flor za roman Dvojno državljanstvo (2016). Objavljene knjige: Dvojno državljanstvo / Double Nationalité (2016), Bićete moji svedoci / Vous serez mes témoins (2011), Ubiti Katrin / Tuer Catherine (2009). Objavila je desetine tekstova u novinama i časopisima. Živi u Parizu.

Autorka o sebi

Nina Jaržekov (Nina Yargekov) rođena je 1980. godine.
Ona obećava da će najbolje što može braniti boje slova Y, kojem je ovde (za sada) jedini predstavnik.
Nina Jaržekov rođena je 21. jula, istog dana kada i Aleksandar Veliki, ali 2.334 godine kasnije. Or (2 + 3)*(3 + 4) = 35, a to je, zapravo, Nina Jaržekov 35 – 7 + 8 = 36. Cela stvar je znati poreklo ovog broja 7 i šta on znači.
Nina Jaržekov je rođena u gradu od 29.660 stanovnika.
Pisala je dan i noć, u nadi da će postati špijun, čak i ako je to posledica iluzije o strukturalnoj krizi u tajnim službama posle pada Berlinskog zida.
Nina Jaržekov je rođena u inostranstvu, u Francuskoj.
Ona voli pitu od limuna, kutije za skladištenje i posebno Građanski zakonik, koji je njena omiljeni fikcija.

 

Podelite sa prijateljima:
Share