Dva debitantska izdanja u Partizanskoj knjizi

Izdavačka kuća Partizanska knjiga upravo je objavila dva nova debitantska izdanja, roman crnogorske autorke Danke Ivanović Prazne kuće, kao i knjigu pesama Nikole Mladenovića Jasni izbori.

debitantska izdanja

Danka Ivanović završila je osnovne i master studije francuskog jezika i književnosti na Univerzitetu u Beogradu i Univerzitetu u Luvernu, a trenutno pohađa doktorske studije književnosti na Univerzitetu u Beogradu.

Debitantski roman ove autorke, Prazne kuće, jeste moderna, radikalna knjiga o patrijarhalnom svetu iz kog su muškarci iščezli fizički, ali ne i spiritualno, to je intrigantna priča o odrastanju i sazrevanju netipične devojčice, intelektualke i feministkinje u skoro pa otvoreno neprijateljskoj sredini. Fragmerntarno napisan i veoma blizak poeziji, ovo je istovremeno i porodični roman, istinska ženska knjiga koja sinhronizovano prepoznaje tradicije koje joj prethode i nemilosrdno ih ruši.

Nikola Mladenović (Džoni Mauna) bavi se savremenim i slobodnim plesom, kao i kontakt improvizacijom, a poznat je i kao organizator poetskih večeri Ponekad u osam.

Debitantska knjiga Nikole Mladenovića, Jasni izbori, jeste zbirka narativnih, jezički preciznih i stilski originalnih pesama. Mladenovićeva poezija govori o dečaštvu, sazrevanju i svemu što ono donosi − ranim prijateljstvima, porodičnim odnosima, nestanku iluzija. U poeziji ispunjenoj nizom nezaboravnih, upečatljivih junaka, Mladenović je pesnik Novog Beograda, mesta koje opisuje kao sirovo i grubo, ali s neskrivenom ljubavlju.

Podelite sa prijateljima:
Share