Dušan Šimko i Jozef Panek gosti Akademske knjige

Izdavačka kuća Akademska knjiga je povodom ovogodišnjeg 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga pozvala slovačkog književnika Dušana Šimka i češkog književnika Jozefa Paneka kako bi predstavili svoje knjige na Sajmu. Uprkos otkazivanju najveće književne manifestacije zbog teške epidemiološke situacije, Dušan Šimko i Jozef Panek će održati promocije u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Promocija knjige „Esterhazijev lakej“ slovačkog književnika Dušana Šimka biće održana u sklopu Književnog festivala na brodu, u utorak, 26. oktobra 19 časova u Cafe brodu „Zeppelin“ u Novom Sadu (Kej žrtava racije bb). Na promociji će osim autora Dušana Šimka, govoriti i književna kritičarka dr Žaneta Đukić Perišić, književnik Franja Petrinović i prevoditeljka i književna kritičarka dr Zdenka Valent Belić. Urednik programa i festivala je novosadski novinar i publicista Đorđe Randelj.

Subotička promocija knjige „Esterhazijev lakej“ slovačkog književnika Dušana Šimka biće održana u četvrtak, 28. oktobra u 19 časova u Gradskoj biblioteci Subotica (Cara Dušana 2). Na promociji će osim autora Dušana Šimka, govoriti i književna kritičarka dr Žaneta Đukić Perišić i književnik Franja Petrinović.

Dušan Šimko slovački književnik, publicist, docent geografije na Univerzitetu u Bazelu. Rođen je u Košicama (Slovačka) 1945 godine. Njegova majka, Kovinka Ćurić, bila je Srpkinja iz Vojvodine, a njegov otac MD Štefan Šimko bio je poznati slovački hirurg. Oba roditelja su mu bila aktivna u sanitetskoj službi antifašističke oslobodilačke vojske Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Dušan Šimko je u rodnom gradu završio gimnaziju, a zatim studirao geologiju i mineralogiju u Bratislavi. Nakon što su sovjetske trupe izvršile invaziju na Čehoslovačku (21.8.1968.), on je emigrirao u Švajcarsku gde je dobio politički azil. Studije je završio u Bazelu i do sada je aktivan kao slovački pisac, univerzitetski predavač, filmski stvaralac i novinar. Njegovi feljtonski prilozi objavljeni su u Neue Zurcher Zeitung, časopisu Frankfurter Rundschau, Rheinischer Merkur, Bund, Tages-Anzeiger i Veltvoche. Od 1978. do 1989. bio je slobodni saradnik na švajcarskom radiju DRS 2 i Radio Slobodna Evropa. Nakon pada totalitarnog režima u Čehoslovačkoj, Šimko je napokon mogao i da objavljuje i u svojoj rodnoj zemlji.

Njegova najvažnija dela uključuju Maraton Juana Zabalu, (Marathon Juana Zabala, 1984),

Japonskы divan (Japanski Divan, 1993), Šiesti prapor (Šesti bataljon, 1997), Esterhaziho lokaj (Esterhazije lakej, 2000), Ekil protiv Bazileji (Ekil u Baselu, 2003), Gubbio – kniha udavačov (Gubbio – The Book of Informers, 2009) i Mramor a granit (Mermer i granit, 2015).

Zastupljen je i u antologijama Pregled savremene fantastike/slovačka Beletristika, leto 2010, Dalkei Press, Univerzitet u Ilinoisu; Basel Erlesen (Basel Reader, 2006); 29 Geschichten aus der Slovakei (29 priča iz Slovačke, 1999); Košice boli europskim mestom (Košice, Kassa, Kaschau je bio evropski grad, 2005), kao urednik: Košice-Kaschau. Ein Reise- und Lesebuch, Arco Verlag Vien 2013. Njegova proza prevedena je na nemački, češki, mađarski, engleski i srpski jezik.

Jozef Panek u Beogradu

Promocija romana „Ljubav u doba globalnih klimatskih promena“ češkog pisca Jozefa Paneka biće održana u sredu, 27. oktobra u 19 časova u Narodnoj biblioteci Srbije (Atrijum, Skerlićeva 1) u Beogradu. Na promociji će osim autora Jozefa Paneka, govoriti i prevoditeljka Tihana Hamović i književna kritičarka i urednica tribine Milena Đorđijević, dok će uvodnu reč voditi direktor Narodne biblioteke Srbije i pisac Vladimir Pištalo i direktorka i glavna urednica izdavačke kuće Akademska knjiga Bora Babić.

Jozef Panek

Panekov junak ume s užitkom i sarkazmom da kritikuje poredak savremenog sveta, položaj nauke, mentalitet češkog naroda, ksenofobiju i rasizam. On je odavno emigrirao iz Češke i ne zna više gde pripada. Srednja Evropa uopšte ne postoji, izjasniće se sporedna junakinja u romanu, koja nema postkomunističke traume.

U vremenu globalizacije i opštih migracija, pojmovi kao što su dom, nacija i rasa, Panekovom junaku deluju kao ostaci prošlosti koji više nemaju smisla. Uprkos tome, ili možda baš zbog toga, nedostaje mu ukorenjenost. Intenzivno će to osetiti došavši u indijski Bangalore, na naučnu konferenciju. Kulturni šok pojačaće usađene fobije i naglasiti predrasude koje neguju čak i najobrazovaniji ljudi.

Kroz ljubavni susret sa Indijkom, uzajamne ispovesti o životnim iskustvima boravka na Islandu, u Americi i Australiji, zaokružiće se priča, sirovim hrabalovskim stilom ispisana, o tome kako moderni nomad, otišavši daleko od svega što mu je poznato, susreće samoga sebe.

Jozef Panek (Josef Pánek) rođen je 1966. godine u ČSSR (kasnijoj ČSFR, sada ČR). Doktorirao je na Fakultetu za matematiku i fiziku Karlovog univerziteta u Pragu. Dugo je boravio van Češke, živeo je u Norveškoj i Australiji. Debitovao je zbirkom priča Kopač opala (Kopáč opalů, 2013), a za roman Ljubav u doba globalnih klimatskih promena dobio je najveću češku književnu nagradu Magnesia Litera 2018. godine.

Podelite sa prijateljima:
Share