Drugo izdanje SKOPSKOG PESNIČKOG FESTIVALA

Drugo izdanje Skopskog pesničkog festivala održaće se od 29. avgusta do 1. septembra na dve lokacije – u Omladinskom kulturnom centru – Skoplje i u kafe knjižarnici „Bukva“. Na pesničkim čitanjima učestvovaće dvadesetak pesnika iz zemlje i inostranstva, nastupiće i nekoliko muzičara, održaće se i radionica kreativnog pisanja poezije za mlade, biće otvorena i likovna izložba, a premijerno će biti prikazano i nekoliko pesničkih filmova specijalno izrađenih za festival.

Valentine Bakti

Neoficijalno, program će započeti sa „Odskočnom daskom“ – događaj za mlade pesnike i pesnikinja od 16 – 25 godina. Čitanje će se održati u ponedeljak, 29. avgusta sa početkom od 20 sati u kafe knjižari „Bukva“ u Skoplju, a učestvovaće desetak mladih pesnika i pesnikinja. Nakon toga, sami učesnici će glasanjem odabrati ko će od njih čitati i na otvoranju festivala u oficijalnom programu.

Istog dana biće otvorena i likovna izložba kolaža o Skoplju Valentine Bakti (Srbija) – „Patio sam ali mi je bilo lepo“ koju će posetioci moći da vide u „Bukvi“ u toku celog festivala.

Oficijalno otvaranje festivala će se održati u utorak, 30. avgusta sa početkom u 20 sati u Omladinskom kulturnom centru u Skoplju sa događajem „U društvu mrtvih pesnika, kao bitnik – džez i poezija“. Reč je o tematskom pesničkom čitanju posvećenom bitničkoj generaciji pesnika na kome će autori u pratnji džez muzičara Šamba i Sol čitati svoju poeziju na način na koji su to radili bitnici. Nastupiće Andrej Al-Asadi, Jovica Ivanovski, Delvina Krluku, Marijeta Dukić, D.A. Lori, Mitko Apostolov, Vasko Markovski, Radmila Petrović iz Srbije, Sergej Timofejev iz Latvije i izabrani mladi pesnik-pesnikinja na događaju „Odskočna daska“.

U sredu, 31. avgusta, sa početkom u 19 sati i OKC u Skoplju održaće se „Međunarodno pesničko veče“ na kome će nastupiti Vlada Urošević, Vladimir Martinovski, Radmila Petrović iz Srbije i Sergej Timofejev iz Latvije, a veče će se završiti kratkim muzičko-pesničkim performansom Pijanog slavuja.

Festival će se završiti u četvrtak, 1. septembra u kafe knjižari „Bukva“, a program će taj dan započeti u 18 sati sa radionicom kreativnog pisanja poezije za mlade na kojoj će govoriti deo pesnika koji su učestvovali na čitanjima na temi „Urbana poezija“.

BRANKO MILJKOVIĆ: Sudbina pesnika

Iste večeri, u 21 čas program će se nastaviti događajem „Stihovno mapiranje Skoplja“ – video projekcija 12 pesničkih filmova inspirisanih pesmama o Skoplju. Filmove su snimili Sandra Đeorgieva, Marija Šakleva, Valentina Bakti (Srbija) i Dime Danov na osnovu pesama pesnika: Blaže Koneski, Ante Popovski, Radovan Pavlovski, Vladimir Martinovski, Vasko Markovski, Istok Ulčar, Biljana Stojanovska, Ana Golješka Džikova, Julijana Veličkovska, Ivana Jovanovska, Đoko Zdraveski i Andrej Al-Asadi.

Dizajn oficijalnog postera drugog izdanja „Skopskog pesničkog festivala“ je delo Andreja Pavlova.
Festival je podržao grad Skoplja, Omladinski kulturni centar – Skoplje, kafe knjižare „Bukva“ i vinarije „Stobi“. Medijski pokrovitelj je „Nova Makedonija“, a „Kultura Beta“ je medijski partner festivala.

Podelite sa prijateljima:
Share