Drugo izdanje romana Vinograd Mehmed-bega O. Avlijaša

Dva meseca od izlaska knjige ide u štampu novo izdanje romana Vinograd Mehmed-bega Ognjena Avlijaša. Na zajedničkom zadatku očuvanja časti pisaca i čitalaca, pod krovom Društva književnika i književnih prevodilaca Niša, raste biblioteka Društvo uglednih stvaralaca u okviru koje je objavljen ovaj roman.

Vinograd Mehmed-bega

Vrednovati književnost velika je odgovornost i kada se čita samo iz hobija. Kaže dr Jelena Mladenović, docent na Filozofskom fakultetu u Nišu i član Predsedništva Društva:

Pokretanjem ove edicije pružamo šansu čitanju jer u njegovu moć verujemo jednako kao i u moć samog pisanja. Svako književno delo biva i lepše i bolje ukoliko ga je pisac stvarao misleći na one koji će ga čitanjem oplemeniti.

I upravo je to ono što se dogodilo. Bez velike medijske pompe roman je pronašao svoj put do ljubitelja knjige. Pozitivni komentari čitalaca iz Srbije, Bosne i Hercegovine i širom sveta došli su do izdavača:

Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša ovaj izdavački poduhvat utemeljuje kao kuću koja neguje savremene rukopise koji u večnom razvoju srpskog jezika dosežu najvrednije zapisane književne redove – kaže Dalibor Popović Pop, predsednik Društva, koji je nedavno kazivao i jedan odlomak iz romana.

Vinograd Mehmed-bega Ognjena Avlijaša uvrstile su u svoju ponudu knjižare u Srbiji i u Bosni i Hercegovini.

O ovom književnom delu i njegovom značaju dr Aleksandar Kostadinović, docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini i potpredsednik Društva je rekao:

Prva odlika Avlijaševog pripovedanja koja privuče pažnju čitacu jeste stil, konkretan i živopisan, dijalekatski obojen i patiniran, kao najbolji izraz autorske ideje da je prisilno, ili još gore, samovoljno brisanje identitetskih oznaka i razlika, baš kao i ćutanje o istorijskoj prošlosti jednog podneblja upravo glavni uzrok i zamajac njene krvave repeticije.

Autor romana, Ognjen Avlijaš, zaključuje ovaj tekst mišlju: Ja roman napisah i kroz to pokušah da spasim dušu. Verovatno zalud.

Do kraja 2021. godine roman Vinograd Mehmed-bega doživeće, kako okolnosti uslovljene trenutnom zdravstvenom situacijom budu dozvoljavale, zvanične promocije u Beogradu, Sarajevu i Nišu.

Podelite sa prijateljima:
Share