Drago Jančar dobitnik Nagrade za najbolju stranu knjigu na francuskom jeziku

pisci-drago-jančar
Drago Jančar. Foto: Dokumentacija Arhipelaga.

Drago Jančar, vodeći savremeni slovenački pisac, dobitnik je Nagrade za najbolju stranu knjigu objavljenu na francuskom jeziku u 2014. godini, saopštio je Arhipelag, izdavač dela Draga Jančara na srpskom jeziku. Jančaru je nagrada dodeljena za roman “Te noći sam je video”.

„Srećan sam, šta drugo da kažem… To znači da sam nekako kao kod kuće u književnosti kojoj sam se uvek divio i koja me je oblikovala u mladosti“, rekao je Drago Jančar povodom Nagrade za najbolju stranu knjigu.

Na francuskom jeziku do sada je objavljeno osam knjiga Draga Jančara. Francuski izdavač Febus je, na vest o ovoj velikoj nagradi, posle prvog izdanja od 3.000 primeraka odmah štampao novo izdanje u tiražu od 6.000 primeraka.

Nagrada za najbolju stranu knjigu objavljenu na francuskom jeziku jedno je od najvažnijih priznanja koja se dodeljuje u Francuskoj, a dodeljuju ga udruženja francuskih kritičara i izdavača. Među novijim dobitnicima Nagrade za najbolju stranu knjigu nalaze se Salman Ruždi i Orhan Pamuk.

Srpsko izdanje romana Draga Jančara “Te noći sam je video” objavljeno je nedavno u Arhipelagu, u prevodu Ane Ristović.

naslovna-Drago-Jancar-Te-noci“Te noći sam je video” je uzbudljiv roman o ljubavi, lepoti i strasti, i o Veroniki Zarnik, ženi retke lepote i nesvakidašnje sudbine. Veronika Zarnik je mlada žena iz ljubljanskog građanskog društva. U romanu Draga Jančara o njoj i o nekoliko njenih godina zrele lepote uoči Drugog svetskog rata i tokom njega govori se iz ugla pet svedoka: kraljevski konjički oficir i njen bivšu ljubavnik, njena majka, njena služavka koja postaje prijateljica, nemački vojni lekar koji je njen prijatelj, radnik na imanju njenog muža potajno zaljubljen u nju. Nestanak Veronike Zarnik u vrtlogu istorije predstavlja događaj koji pokreće moćnu priču ovog romana koji se jednim delom odigrava u Vranju i južnoj Srbiji uoči Drugog svetskog rata.

Podelite sa prijateljima:
Share