Dragan J. Ristić dobitnik Nagrade Slaviša Nikolin Živković

Tročlani žiri za dodelu Nagrade Slaviša Nikolin Živković u sastavu prof. dr Ivan Cvetanović, prof. dr Velimir Ilić i Goran Živković Gorki, nakon vrednovanja svih prispelih rukopisa na javni međunarodni konkurs, opredelio se da dobitnik nagrade ove godine bude Dragan J. Ristić (Niš, 1948), autor zbirke stilski besprekornih i vešto iscrtanih kratkih priča Marfijeva došaptavanja.

Dragan J. Ristić
Dragan J. Ristić. Foto: Vanja Keser

Žiri se i ove kao i ranijih godina, našao pred sličnim izazovom: suočen s velikim brojem pristiglih rukopisa, različitih žanrovsko-tematskih i formalno-stilskih karakteristika, imao je složen zadatak da odabere onaj rukopis koji se izdvaja originalnošću autorske poetike, a da nekim svojim aspektima podseti na duh Šakinog stvaralaštva.

Držeći se pripovedačkog načela tesno, a široko, Dragan J. Ristić pokazuje vanredno umeće u rukovanju kratkom formom. Opredelivši se za proznu minijaturu pri predstavljanju prividno običnih, a zapravo tragikomičnih događaja iz svakodnevnog života, autor uspeva da sklopi narativni mozaik od čak sto jednog narativnog zapisa (fragmenta), poentirajući svaki od njih sebi primerenim Marfijevim zakonom. Ovim postupkom se naoko nepretenciozan spisateljski poduhvat transformiše u estetički poredak višeg nivoa, u jedno dublje tumačenje sveta, otvoreno za elemente paradoksalnog i bizarnog, za ironiju i harmsovski apsurd, kao bitnim činiocima naše, kako stare tako i nove normalnosti. Ristićevu prozu odlikuju istančana moć zapažanja, inovativnost u izrazu, a nadasve komunikativnost, jer uprkos markantno prisutnim nacionalnim motivima i tonovima, ovaj rukopis zadržava jednako univerzalno, sasvim jasno kontekstualizovano i sasvim prepoznatljivo značenje – stoji u obrazloženju Žirija Nagrade Slaviša Nikolin Živković.

Dragan J. Ristić, književnik i prevodilac, rođen je 1948. godine u Nišu. Diplomirao je germanistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu gde je završio postdiplomske studije. Član je Udruženja književnika Srbije. Piše prozu, satiru, aforizme, haiku poeziju, eseje i književnu kritiku. Bavi se književnim prevođenjem. Pored stotine prevoda objavljenih u časopisima i novinama, priredio je i preveo više knjiga. Zastupljen je u brojnim antologijama. Dobitnik je mnogih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Dela su mu prevođena na japanski, engleski, nemački, italijanski, francuski, ruski, slovenački, makedonski jezik. Od 1996. godine je glavni i odgovorni urednik časopisa Haiku novina. Živi u Nišu gde radi kao profesor nemačkog jezika.

U konkurenciji za književnu nagradu Slaviša Nikolin Živković našlo se oko dvestotine rukopisa. Nakon objavljenih rezultata šireg i užeg izbora, žiri književne nagrade je uz prethodno navedeno obrazloženje doneo odluku o ovogodišnjem laureatu.

Nagrada Slaviša Nikolin Živković dodeljuje se od 2016. godine. Na Skupštini Grada Niša održanoj oktobra 2019. godine doneta je Odluka da ova nagrada bude zvanično gradsko priznanje Grada Niša. Nagradu dodeljuju Grad Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša. Nagrada se sastoji od povelje i objavljene knjige dobitnika, a njegovo ime se obznanjuje nakon javnog međunarodnog konkursa koji se raspisuje svake godine od 30. oktobra do 30. novembra. Termin svečanog uručenja Nagrade u Narodnom pozorištu u Nišu zakazuje Niški kulturni centar po objavljivanju imena laureata.

Podelite sa prijateljima:
Share