DOŽIVOTNA BIBLIOTEKA: nagrada čitaocima iz londonske knjižare Hejvud Hil


Londonska knjižara poklanja jednu knjigu mesečno srećnom čitaocu do kraja života. Nagrada pod nazivom “Doživotna biblioteka” biće dodeljena nasumice izvučenom čitaocu, bez obzira na kojoj tački zemljine kugle živi.

Sve što treba da uradite je da navedete omiljenu knjigu, uz uslove da je originalno objavljena na engleskom jeziku ili prevedena na engleski jezik, kao i da je objavljena nakon 1936, što je godina osnivanja knjižare Hejvud Hil, koja je raspisala konkurs.

Poziv čitaocima širom sveta objavila je nezavisna knjižara Hejvud Hil smeštena u ulici Kurzon, u londonskoj četvrti Mejfer, u petak 30. septembra kako bi obeležila 80 godina od osnivanja. Knjižaru je otvorio DŽordž Hejvud Hil, 3. avgusta 1936, uz pomoć svoje buduće supruge En Getorn-Hardi, finansirajući je novcem koji je pozajmio od svog oca. Pored novih i antikvarnih knjiga, od samog početka u knjižari se mogu kupiti ukrasni predmeti i zanimljive sitnice. Prva promocija organizovana u Hejvud Hilu bila je posvećena knjizi britanskog pisca Olivera Mesela, a pisac špijunskih trilera, DŽon Le Kare smestio je u knjižaru jednu od scena iz svog romana “Dečko, dama, kralj, špijun”.

Kao inspiracija za nagradu poslužila je pretplanička usluga “Godinu dana u knjigama” kojom Hejvud Hil nudi svojim korisnicima najpre konsultacije sa nekim od prodavaca radi utvrđivanja njihovih interesovanja, a zatim i novu knjigu na mesečnom nivou. Prema informacijama iz knjižare, jedan kupac iz američke države Konektikat već četiri decenije prima knjige putem ove usluge.

“Doživotna biblioteka” doneće pobedniku pravo na jednu novoobjavljenu, posebno izabranu knjigu u tvrdom povezu na mesečnom nivou, koja će se doživotno isporučivati na njegovu adresu bilo gde u svetu. Druga nagrada je jednogodišnja pretplata na “Godinu dana u knjigama”, a treća nagrada je jednogodišnji servis slanja knjige u tvrdom povezu svakog drugog meseca. Kako kažu u knjižari, pošto je svako od nas poseban, pre nego što počnu sa slanjem, najpre će zajedno sa dobitnicima utvrditi kakve knjige vole da čitaju.

Neki poznati pisci poput Kazua Išigura, DŽulijana Barnsa i Vilijama Bojda već su poslali svoje favorite. Išiguro je izabrao “Zle duhe” Fjodora Dostojevskog, uz objašnjenje “Svaki od likova je lud”. Barns se odlučio za “Početak proleća” Penelope Ficdžerald, a Bojd za “Bledu vatru” Vladimira Nabokova.

Prijave se primaju od petka, 30. septembra, na internet stranici knjižare (www.heywoodhill.com/competition). Krajnji rok je ponoć u ponedeljak, 31. oktobra. Nakon što se izvuku dobitnici nagrada, Hejvud Hil će na osnovu pristiglih odgovora sastaviti spisak najpopularnijih knjiga objavljenih na engleskom jeziku u poslednjih osam decenija.

Izvor: Danas.rs

Podelite sa prijateljima:
Share