“Dositejevo pero”: najmlađi kritičari odabrali najbolje domaće knjige za decu

naslovna-vidovite-priče-ljubivoje-ršumović Na osnovu odluke mlađih osnovaca, “najoštrijeg i najiskrenijeg” žirija sastavljenog od sto đaka beogradskih osnovih škola, Ljubivoje Ršumović je nagrađen za “Vidovite priče”, Igor Kolarov za “Klizave priče”, a Jelena Anđelković za knjigu “U carstvu sveznalstva”, prenosi Beta.

Stariji osnovci izabrali su kao najbolje “Mamin dnevnik” Lidije Nikolić, “Pisma Andriji” Nade Kljajić i “Pazi kako silaziš niz stepenice” Zorana Božovića.

Deca su odlučila i da zahvalnica pripadne i ilustratorima i priređivačima “Snežne kraljice” i “Ilustrovane biblije za decu”.

Nagrada “Dositejevo pero” dodeljuje se autorima najboljih knjiga za decu mlađeg i starijeg uzrasta. Odluku o nagradama glasanjem donosi žiri koji čine deca različitog uzrasta. Nagrada je prvi put dodeljena 1997. godine, a među dosadašnjim dobitnicima nalaze se i Gradimir Stojković, Jasminka Petrović, Vladislava Vojnović, Branko Stevanović, Uroš Petrović itd. Učestvujući u odabiru najboljih književnih dela, deci je omogućeno da iskoriste pravo koje imaju prema konvenciji Ujedinjenih nacija o pravima deteta da izraze svoje mišljenje i sud o književnosti koja je njima namenjena.

Nagrada dečje kritike “Dositejevo pero” za najbolju knjigu u 2013. godini, za mlađi i stariji uzrast, biće uručena dobitnicima 7. oktobra u okviru Dečje nedelje, u Udruženju književnika Srbije, navode organizatori Prijatelji dece Voždovca i Zemuna i Muzej srpske književnosti.

Podelite sa prijateljima:
Share